open-navfaktor-logo
search
"Sve pojašnjeno"
Nabavka RTG i UVZ aparata za bolnicu preko Puteva RS-a, direktor Šešlija tvrdi: Sve je po zakonu
Direktor bolnice "Srbija“ u Istočnom Sarajevu Nebojša Šešlija pojasnio je danas nabavke aparata za ovu bolnicu posredstvom Ministarstva saobraćaja i veza RS-a, odnosno preduzeća Putevi RS-a,  tvrdeći da je raspisan otvoreni postupak i da je sve po zakonu.
17.06.2020. u 14:20
get url
text

- Iskazala se neophodna potreba za nabavku mobilnog rendgena i portabilnog ultrazvučnog aparata koji su nam bili neophodni za dijagnostiku i tretman pacijenata oboljelih od COVID-19. Bolnica je raspolagala sa stacionarnim rendgenom što nam je stvaralo problem prilikom pregleda i bojazni širenja zaraze u samoj ustanovi - rekao je Šešlija danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

On je kazao da su se zbog toga više puta obraćali institucijama RS-a i mogućim donatorima, za donaciju potrebna dva aparata.

 - Na naše urgencije odazvalo se preduzeće Putevi RS-a da iz svoje dobiti doniraju sredstva za nabavku ovih aparata. Prilikom posjete premijera Radovana Viškovića našoj bolnici, zamolili smo ga za saglasnost i on je to odobrio - dodao je Šešlija.

Istakao je da je nakon toga raspisan tender.

- Radi se o otvorenom postupku. Procedura je završena i imamo ponudu dva dobavljača. U narednim danima će biti objavljeni rezultati nabavke - kazao je Šešlija.

Komentarišući navode koje je nedavno iznio Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS-a, da je nabavka navedene opreme duplo skuplja nego u Srbiji, Šešlija je istakao da su oni dobili predračun, kao "okviran iznos za nabavku aparata“.

- Na osnovu toga smo raspisali tender ne preferirajući nikoga. Postupak je otvoren i u skladu sa zakonom - rekao je.

Govoreći o tome da se medicinska oprema nabavlja preko Ministarstva saobraćaja i Puteva RS-a, Šešlija je rekao da se mora zahvaliti direktoru Puteva RS-a Nenadu Nešiću i premijeru RS-a koji su izašli u susret.

- Iskazali su razumijevanje i riješili pitanje nabavke ovih aparata posebno u periodu kada imamo zarazu koronavirusom. Ko je sve nadležan da ta sredstva budu operativna, ja ne mogu odgovoriti - kazao je Šešlija.

Slobodan Stanić (SDS) nedavno je iznio podataka da je Višković za bolnicu Srbija od Puteva RS-a naručio nabavku digitalnog RTG aparata Topaz 32 i ultrazvučnog uređaja sa tri sonde Hitači F37 u iznosu od 403 hiljade KM, tvrdeći da ista ta oprema u Srbiji košta 180 hiljada KM.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.