open-navfaktor-logo
search
Sutra sjednica
Nadzorni odbor protiv odluka Vlade FBiH: Mirsad Kukić ponovo pokušava preuzeti RMU Banovići
Skupština Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići trebala je biti održana 6. januara, ali još uvijek nije, iako je to ponovo, kao većinski dioničar, tražila Vlada FBiH na sjednici održanoj 14. januara. Sve što se dešava, ponovo ima potpis Mirsada Kukića, dugogodišnjeg vladara RMU Banovići, koji to ponovo želi postati.
20.01.2021. u 21:24
get url
text
Mirsad Kukić: I dalje predsjednik Sindikata u RMU Banovići

Umjesto da radi na sazivanju Skupštine, predsjednik Nadzornog odbora (NO) Bego Birparić, za sutra je sazvao sjednicu sjednicu NO-a, na kojoj nema odluke od sazivanju hitne sjednice Skupštine društva, ali ima odluka o izboru nove Uprave RMU Banovići, odnosno generalnog direktora i izvršnih direktora.

Otežavanje poslovanja

Podsjećamo, predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsad Kukić, godinama je bio alfa i omega RMU Banovići i niti jedan član uprave ni direktor nije mogao biti imenovan bez njegovog pristanka. Kukić je stranku formirao nakon smjene sa pozicije predsjednika KO SDA TK, kada je sa grupom istomišljenika uspostavio PDA. Gubitkom podrške s nivoa FBiH, Kukićeva moć u rudniku je opala, a prošle godine je i penzionisan, ali je uprkos tome ostao je na poziciji predsjednika Sindikata radnika RMU Banovići.

- Ovo je pokušaj Mirsada Kukića da u Upravu ponovo instalira svoje ljude, a u tome mu pomaže Bego Birparić, njegov bliži rođak. Nesazivanje Skupštine društva, također je jedan od načina da se oteža poslovanje RMU Banovići, jer ukoliko u narednih mjesec dana ne budu održane dvije sjednice Skupštine, imat ćemo veliki problem u poslovanju - kaže v.d. direktora RMU Banovići Fadil Kudumović.

Naime, Vlada BiH još je 3. decembra 2020. godine dala saglasnost Skupštini RMU Banovići da u Nadzorni odbor Rudnika, kao vršioca dužnosti imenuje Amira Brigića, koji bi na toj poziciji zamijenio upravo Begu Birparića.

- Zbog toga Vlada FBiH insistira na sazivanju Skupštine sa dvije tačke dnevnog reda Birparićevom smjenom i imenovanjem Brigića. Međutim to se još nije desilo. Nakon toga, Nadzorni odbor bi ponovo trebao sazvati Skupštinu, koja bi trebala donijeti odluke važne za tekuće poslovanje. Umjesto toga, Birparić, koji bi trebao biti smijenjen, saziva Nadzorni odbor na kojem je tačka dnevnog reda imenovanje Uprave, iako za to nema saglasnost Vlade FBiH kao većinskog vlasnika kapitala - pojašnjava Kudumović.

{$galerijaFotografija}

On dodaje da je Bego Birparić jedan od prijavljenih na konkursu za novog diorektora rudnika, iako je na čelu Nadzornog odbora koji rukovodi konkursnom procedurom i vrednuje prijave.

Potez Vlade FBiH

Inače, Vlada FBiH zadužila je premijera Fadila Novalića da "u ime Vlade, poduzme sve aktivnosti na utvrđivanju odgovornosti predsjednika Nadzornog odbora RMU Banovići Bege Birparića ukoliko ne postupi po zahtjevu Vlade za hitno sazivanje vanredne sjednice Skupštine".

Članovi Nadzornog odbora RMU Banovići su Antun Luburić, kao predstavnik malih dioničara, Edin Kurtić kojeg je imenovala Vlada FBiH i koji je također više puta tražio održavanje Skupštine drštva te Bego Birparić, koji je izgubio povjerenje Vlade FBiH i umjesto kojeg treba biti imenovan Amir Brigić.

Direktoru Kudumoviću i Upravi rudnika mandat ističe 15. februara i nesazivanje Skupštine RMU Banovići može izazvati velike probleme, što je jasno onima koji stoje iza opstrukcija. Paralelno s tim ide pokušaj imenovanja Uprave bez saglasnosti Vlade FBiH i uz ignorisanje naloga te iste Vlade.

Ned treba zaboraviti da PDA Mirsada Kukića dio nove koalicije koja je prošle sedmice smijenila Vladu TK koju je prdvodila SDA. Svi ti procesi, kažu nam upućeni u dešavanja u Banovićima, imaju samo jedan cilj, a to je ponovno ovladavanje Kukića Banovićkim rudnikom.

RMU Banovići NO
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.