open-navfaktor-logo
search
U jezeru Superior
Nakon 130 godina pronađen nestali brod
Nekada se smatralo da je zauvijek izgubljena, ali je 130 godina stara olupina broda Atlanta konačno otkrivena na dnu jezera Superior koje se nalazi između SAD-a i Kanade.
10.03.2022. u 09:22
get url
text
Atlantin sestrinski brod NIvana

Smješten 88 kilometara od Deer Parka u Michigenu, "čudesno očuvana olupina broda", leži u mutnim dubinama jezera, kako navode u Historijskom društvu Great Lakes Shipwreck Historical Society (GLSHS), koje je nedavno objavilo svoje otkriće.

GLSHS je koristio sonar u partnerstvu s Marine Sonic Technology za mapiranje jezera Superior u ljeto 2021, prenosi CNN.

Noseći teret uglja, Atlanta je potonula tokom oluje 4. maja 1891. dok ju je vukao parobrod Wilhelm.

Uhvaćen u olujnom vjetru na sjeverozapadu, ne samo da je puklo uže za vuču, već su pukla i jedra Atlante, koja su je ostavila na milost i nemilost oluji.

Sedmočlana posada ukrcala se u čamac za spašavanje i veslala satima dok nije stigla u spasonosnu stanicu Crisp Point. Prilikom pokušaja da prizemlji čamac u blizini stanice, prevrnuo se i samo su dva člana sigurno stigla do obale.

Detaljni izvještaji o olupini potiču iz svjedočenja preživjelih koje je zabilježila američka služba za spašavanje. Organizacija je na kraju postala američka obalska straža.

Slike brodoloma koje je napravio ROV (vozilo na daljinsko upravljanje) pokazuju ostatke točka, toaleta i slomljenih jarbola.

Prema Bruce Lynnu, izvršnom direktoru GLSHS-a, olupine brodova koje se mogu jasno identificirati nakon ovoliko vremena su rijetke. Olupina je posebno dobro očuvana zahvaljujući hladnoj vodi jezera Superior.

Preživjeli su rekli da su se sva tri jarbola slomila tokom oluje, prema GLSHS-u, a slike brodoloma potvrđuju te tvrdnje.

Ploča s imenima Atlante, međutim, ostaje netaknuta i vidljiva. Porijeklo imena broda ostaje nejasno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.