open-navfaktor-logo
search
Premijer u "centru ničega"
Nakon burnih reakcija, Guardian dodao pojašnjenje Fortine izjave
Britanski The Guardian izmijenio je dio izjave premijera Kantona Sarajevo Edina Forte gdje je govorio kako su "seljaci dobili rat".
14.01.2022. u 15:43
get url
text

Kako se može vidjeti iz nove, ispravljene verzije, gdje je Forto rekao "čini se da su seljaci dobili rat", dodatno je "kulturni".

Sada u toj rečenici stoji "čini se da su seljaci dobili kulturni rat".

Osim ove ispravke Guardian je stavio pojašnjenje kako je članak izmijenjen 14. januara 2022. godine.

- Ranija verzija je citirala Fortu kako kaže: "Izgleda da su seljaci pobijedili u ratu". Da pojasnimo, Forto je govorio posebno o pitanjima kulture, a ne o ratu 1992-1995. godine – naveli su iz Guardiana.

Na Guardianu su ostavili neizmijenjen potpis pod fotografiju gdje se navodi kako bosanski Srbi igraju karti dok gori hotel Igman, a na fotografiji se nalaze vojnici Armije RBiH, među kojima je i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Hamed Aljović.

VEZANI TEKST - Fortin turbo preporod Sarajeva: Nema novca za Jazz Fest, stigli su trubači

- Na slici koju je uz tekst objavio Guardian nalazi se moj kolega iz Skupštine KS i Kluba SDA Hamed Aljović. Edin Forto i Hamed Aljović su generacija, oba rođena 1972. godine. Za razliku od Edina, Hamed se sa 19 godina priključio Patriotskoj ligi, a zatim i Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Istina, Hamed jeste čovjek sa sela, rođen je u selu Sinanovići, općina Trnovo. U istoj toj općini, na padinama Treskavice, Hamed je postao ratni vojni invalid. I to ni manje ni više nego od ručne bombe, koju mu je u neposrednoj borbi prsa u prsa, braneći svoj dom, svoj toprak, bacio neki od pripadnika agresorske vojske. Tom prilikom, Hamed je postao doživotni "vlasnik" 15-ak gelera, od glave do pete - bukvalno - napisao je zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić. 

VEZANI TEKST - Koliko je Sarajevo "seljačko": Šta sve Forto nije vidio u "centru ničega"

Međutim, ovo i dalje ne znači ništa osim činjenice da je Forto pogrdno govorio o Sarajevu i njegovim stanovnicima.

Ako je već bila riječ o kulturi, imao je priliku da kaže i neke pozitivne stvari kojih nije malo u vezi sa Sarajevom kojeg Forto u Guardianu naziva "centrom ničega". 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.