open-navfaktor-logo
search
Bankarstvo
Nakon najave Evropske centralne banke o podizanju kamata: Šta će biti s kreditima u BiH
Evropska centralna banka objavila je da će idući mjesec podići ključne kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju, zbog čega mnogi građani strahuju od viših kamatnih stopa i viših rata kredita.
26.06.2022. u 11:30
get url
text

Iz Agencije za bankarstvo FBiH kažu kako je promjena kamatne stope i izmjena plana plaćanja moguća samo za ranije ugovorene kreditne aranžmane koji uključuju mogućnost promjene kamatne stope.

- Na našem tržištu, promjene možemo očekivati putem međubankarskih referentnih kamatnih stopa koje se koriste za određivanje konačne stope za ugovore s promjenljivom stopom, najčešće Euribor. Promjena kamatne stope i izmjena plana plaćanja je moguća samo za ranije ugovorene kreditne aranžmane koji uključuju mogućnost promjene kamatne stope - ističu iz Agencije.

Prije zasnivanja ugovornog odnosa, objašnjavaju, banka je dužna upoznati klijenta s detaljima mogućih promjena.

Također, kreditor je dužan dati sve potrebne informacije o promjenama nivoa kamatne stope tokom trajanja aranžmana.

Uvažavajući dostupne informacije i očekivanja u vezi s kamatnim stopama, navode dalje iz Agencije, kao i činjenicu da je mogućnost promjene kamatne stope predviđena i prilikom zasnivanja ugovora, promjene nivoa referentnih kamatnih stopa ne bi trebale ugroziti platežnu sposobnost većine klijenata.

Po njima, ključni rizici za građane i privredu dalje su vezani za inflaciju.

Što će biti s kreditima koji su ugovoreni s fiksnim kamatnim stopama?

Vezano za bojazan građana o mogućem rastu rata kredita, iz Agencije za bankarstvo FBiH napominju kako krediti ranije ugovoreni s fiksnom kamatnom stopom neće biti izloženi riziku promjena referentnih kamatnih stopa.

Nadalje pojašnjavaju kako u uobičajenoj praksi kreditiranja fiksne stope već uključuju komponente očekivanih promjena (kamatnog rizika) i po pravilu su više od stopa koje predstavljaju osnovu za izračun promjenjive kamatne stope.

- Zadržavanje stabilnosti i likvidnosti našeg bankarskog sistema upućuje na mogućnost ublažavanja efekata promjena kamatnih stopa u nastavku godine. Prema trenutnim saznanjima, rast nivoa referentnih kamatnih stopa u EU i eurozoni treba se održati na prihvatljivom nivou koji neće ugroziti rast ekonomija Unije ili dovesti do recesije - napominju iz Agencije i dodaju kako pouzdani rasponi ili prognoze efekata mjera Evropske centralne banke (ECB) nisu dostupne.

Usto naglašavaju kako se za potrebe procjene može uzeti kao relevantno iskustvo ranijih perioda i praćenje dinamike rasta stopa koje propisuje ECB, s efektima koji će se djelomično prenositi na međubankarske referentne stope i naše tržište.

VEZANI TEKST - Hoće li doći do rasta kamatnih stopa u BiH u velikoj mjeri ovisi o odlukama ECB-a

Najave ECB za tekuću godinu upućuju na promjenu od 25 do 75 baznih poena, odnosno, korekcije stopa od 0,25 do 0,75 posto.

Pritom konačne kamatne stope na međubankarskim tržištima ovise i o drugim faktorima, a naročito o stanju ponude i tražnje za novcem, kao i ostalim makroekonomskim kretanjima.

Upitani što će biti s postojećim kreditima, onim s valutnom klauzulom u eurima i nacionalnoj valuti, u Agenciji kažu kako se u uvjetima valutnog odbora nivoi kamatnih stopa ne vežu za valutu kredita, ako se radi o eurima i markama.

Komentirajući odluku ECB-a o podizanju ključnih kamatnih stopa, iz Agencije za bankarstvo FBiH napominju da će izmjena kreditno-monetarnog pristupa Evropske centralne banke imati efekte na nivoe kamatnih stopa na međubankarskom tržištu EU-a.

- I dalje se smatra da ECB ima ograničen prostor za provedbu mjera i povećanje nivoa kamatnih stopa do niova koji neće uvesti vodeće ekonomije EU u recesiju, ili dovesti do efekta fragmentacije razine kamatnih stopa po članicama EU i eurozone. Osim što se u ovom trenutku ECB fokusira na rizike koji su vezani za inflaciju, zaustavljanje ekspanzivne monetarne politike i poticanja niskih referentnih stopa je najavljeno u periodu prije pandemije – naglašavaju iz Agencije.

S druge strane, osim u julu, najavljena je mogućnost povećanja kamata i na jesen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.