open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Nakon obraćanja Schmidta: Osmanović zadovoljan, Magazinoviću ne štima što nisu bili iz diplomatskog kora
Predsjednici klubova zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine komentirali su današnje obraćanje Christiana Schmidta, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, i vidjeli ga na različite načine.
28.10.2021. u 15:35
get url
text
Adil Osmanović i Saša Magazinović

Adil Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zadovoljan je porukama koje je u obraćanju zastupnicima danas uputio Schmidt.

VEZANI TEKST - Schmidt poručio da međunarodna zajednica neće biti po strani, ali se ne vraćamo u vrijeme Paddyja Ashdowna

- Zadovoljan sam onim što je kazao da prati situaciju, da će postupiti u skladu s bonskim ovlastima u onom momentu kada se napravi procjena i da ne samo on nego i drugi međunarodni zvaničnici prate situaciju. Zadovoljan sam izjavom da se neće dopustiti jednostrani pokušaj prijenosa nadležnosti s države na entiteski nivo jer su to uglavnom zakoni koje je donijela Parlamentarna skupština BiH – rekao je Osmanović.

Podsjetio je da je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima donesen 2008. godine, kada je ministar civilnih poslova bio iz SNSD-a, odnosno Sredoje Nović.

- I stavovi Evropske unije su da imamo dobro organiziranu i kvalitetnu Agenciju za lijekove i medicinska sredstva i sa tim se nije igrati – dodao je Osmanović.

Osvrnuo se i na istup Nikole Lovrinovića, predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a BiH-HNS-a, koji je danas Schmidtu kazao, između ostalog, da Zastupnički dom ima dvije parlamentarne većine i to, naveo je, formalnu koju čine HDZ-SDA-SNSD, i alternativnu koju čine SDA i sve ostale stranke i koja "vlada i donosi odluke", te da je to patent koji je osmislila SDA.

- Kolega Lovrinvić promašio je potpuno temu. Treba postavljati precizna i jasna pitanja, iskoristiti prisustvo visokog predstavnika, a ne iznositi određene probleme unutar samog Parlamenta onako kako on to vidi. To su stvari koje treba rješavati na proširenim sjednicama Kolegija ili na samom zasjedanju PSBiH. Zašto visokog predstavnika zamarati funkcionira li neka parlamentarna većina ili ne, kako se koalicioni partneri uvažavaju ili ne. To su untrašnje stvari koje mi trebamo rješavati – rekao je Osmanović.

Dodao je da današnja sjednica na kojoj se obratio Schmidt nije bilo mjesto ni za postavljanje pitanja legitimnog predstavljanja.

Saša Magazinović, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a BiH, ustvrdio je da je osim zastupnika iz RS-a koji su ignorirali obraćanje visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, bilo primjetno ignoriranje obraćanja od strane diplomatskog kora, i da je očito da tu nešto ne štima.

- Oni koji stvaraju problem i koji su trebali biti tu nisu bili uživo. Ali ne sumnjam da su čuli poruke. Osim zastupnika koji su ignorirali, bilo je primjetno ignoriranje obraćanja od diplomatskog kora. Svi su bili pozvani. Očito da tu nešto ne štima. Bio je pozvan diplomatski kor i predstavljen malim brojem ljudi i ne na ambasadorskom nivou. Ne bih rekao da Schmidt nema podršku, nego da očigledno nešto ne štima. Za mene jeste znakovito, ako ništa – dodao je Magazinović.

Za njega je Schmidtovo obraćanje, odnosno sadržaj i način, bilo očekivano.

- Oni koji su očekivali čuti nešto novo, jako, bili su razočarani. Ja nisam očekivao ništa drugačije. Čuli smo tipičan način obraćanja diplomata i visokih predstavnika u ovom domu – dodao je Magazinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.