open-navfaktor-logo
search
Otkriveno PCR testom
Nakon Srbije i u Hrvatskoj potvrđene majmunske boginje
Nakon Srbije, i u Hrvatskoj je otkriven prvi slučaj majmunskih boginja.
24.06.2022. u 07:58
get url
text

Kako prenose hrvatski mediji, riječ je o muškarcu koji je boravio u Italiji i Španjolskoj koji ima blaži oblik majmunskih boginja i nije hospitaliziran, nego je u kućnoj izolaciji.

Majmunske boginje su virusna bolesti koja se ubrzano širi Evropom. Više od 2.500 slučajeva zabilježeno je u 35 zemalja izvan Afrike, gdje je ta bolest endemska.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopćio je danas da postoje dokazi o lokalnom prijenosu majmunskih boginja, uz izvještaje o slučajevima putovanja u inozemstvo, prenosi Reuters.

Slučajevi se uglavnom javljaju kod muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima, ali je zaraza moguća i kod žena, kazao je član CDC-a Agam Rao.

Majmunske boginje endemična je bolest u određenim dijelovima Afrike. No trenutna epidemija pogodila je zemlje u kojima se virus obično ne širi, što je izazvalo zabrinutost.

CDC je također naglasio da je bilo izvještaja o prijenosu među članovima porodice i bliskim kontaktima.

- Također smo čuli diljem svijeta za bliske kontakte, kao što su bliski članovi domaćinstva koji su, primjera radi, dijelili posteljinu, ručnike, te su se zarazili. Dakle, to se ne širi samo kroz bliski intimni odnos - naglasio je Rao.

Lezije povezane sa sadašnjom epidemijom također su manje od onih tipičnih za klasične majmunske boginje, objašnjavaju iz CDC-a.

Prošlog mjeseca objavili su smjernice u kojima se preporučuje korištenje vakcine Jynneos od Bavarian Nordica za laboratorijsko osoblje i druge rizične osobe, što je još jedna vakcina uz ACAM2000 Emergent BioSolutionsa.

Ranije u četvrtak, grad New York otvorio je privremenu kliniku za primjenu vakcine Jynneos s dvije doze za rizične grupe koje su možda bile izložene majmunskim boginjama, uključujući homoseksualne i biseksualne muškarce.

CDC navodi da, iako je bilo slučajeva upale srca povezane s vakcinom ACAM2000, takvi slučajevi još nisu prijavljeni nakon upotrebe vakcine Jynneos.

Agencija navodi da razmatraju kako najbolje iskoristiti zalihe dostupne vakcine jer su trenutne zalihe ograničene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.