open-navfaktor-logo
search
Poslije ruskih napada
Nakon što je ukrajinska kriza eskalirala: UEFA pod velikim pritiskom zbog sponzorstva Gazproma
Evropska fudbalska federacija (UEFA) nalazi se pod velikim pritiskom zbog svojih veza s ruskom državnom energetskom kompanijom Gazprom nakon odluke Vladimira Putina da napadne Ukrajinu.
24.02.2022. u 10:51
get url
text

Početak ukrajinske krize natjerao je čelnike UEFA-u da razmotre premještanje ovosezonskog finala Lige prvaka iz Sankt Peterburga, dok su pokrenuta pitanja i o dugogodišnjem sponzorstvu Gazproma nad evropskim fudbalom.

Naime, ruski Sankt Peterburg određen je za domaćina finala Lige prvaka ove sezone, a susret bi trebao biti odigran 28. maja. Međutim, britanski BBC javlja kako se UEFA našla pod ogromnim pritiskom zbog ovog domaćinstva. Mnogi od evropske krovne fudbalske organizacije traže da odredi novi grad koji će ugostiti finaliste.

- UEFA stalno i pomno prati situaciju i svaka odluka bit će donesena u na vrijeme ako bude potrebno - navodi se u upravnom tijelu, te su dodali kako trenutno nemaju više komentara.

Na pitanje da li je posvećena širem partnerstvu sa Gazpromom, čelnici UEFA-e su poručili da će nastaviti da "pažljivo prate situaciju".

Gazprom je obnovio sponzorstvo Lige prvaka u maju 2021. godine, kada je dogovoreno da Rusi podrže i dva naredna evropska prvenstva, kao i Evropsku ligu. Ugovor je vrijedan 40 miliona eura po sezoni. Iz UEFA-e su tada Gazprom opisali kao jednog od svojih partnera u kojeg imaju najviše povjerenja, te kao lidera u svojoj oblasti.

Aleksandar Djukov, izvršni direktor Gazproma, član je Izvršnog komiteta UEFA-e.

Stručnjak za sportski marketing Tim Crow rekao je da bi raskid ugovora sa ruskom kompanijom stvorio probleme za UEFA-u jer ne bi mogli pokriti sve svoje troškove.

Neke zemlje već su uvele sankcije Rusiji, dok se druge to spremaju učiniti. Na potezu je i Aleksandar Čeferin, predsjednik krovne evropske fudbalske organizacije, koji će uskoro morati prelomiti.

Nije se tako lako odreći pustih miliona koje Rusi ulijevaju u fudbal starog kontinenta.

FIFA i UEFA za sada nemaju hrabrosti povući oštrije poteze i uvesti sankcije Rusiji. Ipak, kako se situacija sve više pogoršava, pritisak postaje sve veći...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.