open-navfaktor-logo
search
Liderisanje procesima
Nevjerovatno, ali Konaković: Oduzimao bi nadležnosti državi kao Dodik, u Dubai išao u svojstvu šefa NiP-a
Neznanje, populizam, šarlatanstvo..., su opasni, naročito ako su to odlike političara koji "liderišu procesima". 
24.12.2021. u 12:22
get url
text

Srećom pa Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, ne lideriše dalje od Kantona Sarajevo, uz iznimku dva slučaja učešća u vlasti na nivou Federacije Bosne i Hercegovine preko ministra i dopredsjedavajućeg Doma naroda FBiH Aljoše Čampare i predsjedavajućeg Zastupničkog doma BiH Denisa Zvizdića, koje je dobio disciplinom prelijetanje. Da je kojim slučajem kapacitet NiP-a u vlasti na višim nivoima veći, Milorad Dodik bi se istinski obradovao Konakovićevim idejama iznesenim sinoć u programu FTV-a.

Ekonomija do fizičkog obračuna

Kao reakciju na politiku rasturanja državnih institucija u režiji SNSD-a i Dodika, Konaković bi ponudio, odgovarao ekonomski i administrativno, a onda bismo po njegovoj zamisli trebali preći na fizičke, valjda oružane obračune?!

- Naš pravi odgovor u ovom trenutku trebao bi biti ekonomski, naš pravi odgovor trebao bi biti administrativni, sve do onog trena dok ne bude trebao izgledati i fizički. Prije svega, Vlada Federacije je trebala nizom ekonomskih mjera udariti Dodika tamo gdje je najslabiji. Mnogo smo jači ekonomski i finansijski - izjavio je Konaković, što bi se reklo, ne trepnuvši. 

VEZANI TEKST - Zvizdićev šef Konaković kaže da će se NiP-ovci "sa više strasti boriti protiv onih koji bi da grade BiH"?!

Šteta što nije detaljnjije pojasnio šta podrazumijeva pod ekonomskim i administrativnim mjerama, a ni novinarka nije pitala, pa možemo samo nagađati.

Ekonomski i administrativni odgovor bi trebao valjda biti odluka Vlade FBiH da za proizvode i firme iz RS-a uvode neke poreze, carine, uvjetuje protok ljudi i roba među entitetima na bilo koji način, da donosi zakone koji se tiču isključivo odnosa sa RS-om ili šta god da je Konaković pod time zamislio.

Jedinstveni ekonomski prostor podrazumijeva teritoriju bez unutrašnjih granica ili drugih regulatornih, zakonskih, administrativnih prepreka u slobodnom kretanju roba i usluga. Također, to podrazumijeva usklađivanje fiskalnih i socijalnih politika, a BiH je jedinstven ekonomski prostor ili bi kao jedinstvena teritorija to trebao biti u punom kapacitetu, na čemu je između ostalog u više navrata u svojim izvještajima insistirala Evropska komisija.

Kako se sad u to uklapa Konakovićeva zamisao o ekonomskom i administrativnom odgovoru Vlade FBiH entitetu RS, a da se ne nanosi šteta državi BiH, teško je reći. Osim što se može konstatovati kako je to muzika iz Sarajeva za Dodikove uši i potvrda ispravnosti njegove politike o vraćanju nadležnosti te pravljenju dva entiteta kao dvije države pod jednim krovom dok, kako reče Konaković, odgovor "ne bude trebao izgledati i fizički". 

Naznaka šta Konaković misli pod mjerama kakve predlaže može se naći u primjeru tržišta lijekovima, a nije mu prvi put da takvo što predlaže. Ukratko, slika Dodikistana i NiPistana.

- Recimo kod te agencije za lijekove donijet ćemo vrlo brzo propise u kojima svi oni koji sarađuju sa Dodikom u nelegalnoj agenciji za lijekove ne mogu plasirati svoje proizvode na prostoru Federacije, na tržištu koje je mnogo ozbiljnije i mnogo veće. Tako smo u svim segmentima trebali pokazati Dodiku gdje mu je mjesto - izjavio je Konaković. 

Ako, kao što je najavio, dobije podršku za vrlo brzo donošenje propisa o lijekovima u FBiH, ima realnu šansu da Agenciji za lijekove Bosne i Hercegovine oduzme nadležnost prije nego to učini Dodik. Naime, SNSD-ova zamisao o osnivanju entitetske agencije mogla bi eventualno zaživjeti za pola godine. Osim toga, na području FBiH, pa ni RS-a, ne može se prometovati lijekovima, medicinskim sredstvima i opremom bez odobrenja državne Agencije za lijekove, tako da namisao o donošenju propisa na nivou FBiH ili eventualno KS gdje Konaković "lideriše", nije ništa drugo do stvaranje federalnog pandana Dodikovoj politici urušavanja državnih institucija.

Cilj je spriječiti nastajanje bilo kakve entitetske agencije, a ne davati Dodiku vjetar u leđa donošenjem istih ili sličnih odluka u FBiH. 

Ekskurzija u Dubai

Govorio je Konaković i o odlasku u Dubai na EXPO. Pitnje je bilo da komentira izjavu Vojina Mijatovića, potpredsjednika SDP-a, koji je kazao da se se tu radi o "ekskurziji na račun građana Kantona Sarajevo u trenutku kad se država raspada".

VEZANI TEKST - Mijatović: Od stranaca sam čuo da naši partneri podržavaju legitimno predstavljanje, preispitati odnose u "Trojci"

Kao i obično, Konaković je o Mijatoviću govorio vrlo obazrivo, s poštovanjem, dok je s druge strane Mijatović u više navrata pokazao da ne štedi NiP, niti šefa te stranke. Bit će da je šef NiP-a primoran u ovom slučaju govoriti biranim riječima, u suprotnom mogao bi izazvati raspad "Trojke", čije koalicijske odnose Mijatović već neko vrijeme unutar SDP-a, ali i javno propituje. 

- Teško je komentirati gospodina Vojina Mijatovića koji, čini se, na dnevnoj bazi puni stupce portala, medija, vrlo interesantna ličnost. Hrabar čovjek koji u Banjoj Luci maše zastavom Bosne i Hercegovine. Zaista na tome ima jedan kredibilitet. Ali ovu izjavu, ako nije zlonamjerana, teško bi bilo... - kazao je Konaković ne dovršivši misao i rečenicu, pokušavajući objasniti nešto što ni sam nije znao kako da objasni. 

Napomenuo je da niko iz SNSD-a, HDZ-a i SDA nije htio putovati u Dubai, zaboravljajući da niko ni iz SDP-a, također, nije htio biti "smokvin list" za NiP-ovu ekskurziju na EXPO. 

- Istina je da su nam iz SDA na početku pomogli, gospođa Turković (ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, op. a.) nam je pomogla sa nekoliko svojih sastanaka, kontakata, nismo primijetili nikakvo loše raspoloženje, sve do trenutka kad su oni shvatili da će se to zaista desiti - tumačio je Konaković kako on to vidi, dok realna slika izgleda tako da niko nije bio opozicija interesu države da se predstavi na EXPO-u, ali jeste većina, kada se vidjelo na šta sve to liči, imala problem s tim da bude dio NiP-ove priče. 

VEZANI TEKST - Pojavio se spisak: Ko sve o trošku građana KS ide u Dubai na EXPO

Konačno je objasnio i u kojem svojstvu je on putovao u Dubai, kao predsjednik stranke Narod i pravda, zastupnik u Skupštini KS ili delegat u Domu naroda FBiH.

- Predsjednik sam stranke koja lideriše procese u Kantonu, imam ozbiljne i odlične odnose sa kraljevskom porodicom u Emiratima - rekao je, otklonivši svaku dilemu o tome da li su građani KS zapravo platili ćeif stranačkog predsjednika. 

Još da objasni javnosti zbog čega su, kako se moglo čuti od pojedinih članova delegacije, sijevale varnice između njega i premijera KS Edina Forte u Dubaiju i da li su tačne spekulacije o imovini Kantona Sarajevo, odnosno državnoj, koja se nudila u Dubaiju na sastancima, kome, po kojoj cijeni i ko su političari i privrednici koji bi bili dio tala. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.