Rušilačka politika

Nikšić: Dešavanja u Crnoj Gori nas podsjećaju na uvod u krvavi rat na ovim prostorima

Nermin Nikšić

Povodom dešavanja u Crnoj Gori reagovao je predsjednik SDP-a u Bosni i Hercegovini Nermin Nikšić koji je kazao da su ga događaji u Crnoj Gori i prizori sa Cetinja posjetili na uvod u krvavi rat na ovim prostorima zbog evidentnog političkog miješanja Srbije i provođenja sile.

 

- Na tom primjeru se nažalost još jednom jasno demonstrira kako političko-vjerski krugovi iz Beograda i dalje koriste svoj uticaj za destabiliziranje sveukupnih prilika u regiji. Mi koji smo bili svjedoci uvoda u krvavi rat na ovim prostorima nikako ne možemo ostati ravnodušni na događaje koji ovih dana potresaju Crnu Goru, a koji nas podsjećaju na to vrijeme - rekao je Nikšić.

Dodao je da su još svježa sjećanja na agresiju koju je preživjela naša zemlja, a danas smo bili svjedoci novoj demonstraciji sile.

- Realizacija višestruko poraženih velikodržavnih projekata koja se pokušava provesti pod plaštom religije je za svaku osudu i prezir. Kakva je poruka kada vojni helikopter dovodi, a kordon policije osigurava vjerske velikodostojnike koji bi trebalo da propovjedaju mir, toleranciju, poštovanje i ravnopravnost? Nažalost, očito danas ništa od toga nije bilo ni u primisli onih koji su silom ustoličili mitropolita - naveo je na svome Facebook profilu.

Ono što posebno zabrinjava, dodaje, je potpuno odsustvo odgovornosti Vlade Crne Gore koja nije adekvatno procijenila rizik ovog dogadjaja i nije otkazala ustoličenje koje je evidentno imalo političke ciljeve u pozadini.

- Naprotiv, vlast je pokazala spremnost da uprkos protestima građana u Crnoj Gori, uprkos jasno izraženom protestu opozicije demonstrira silu protiv vlastitog naroda što je dovelo, kako izvještavaju mediji, do velikog broja povrijeđenih građana. Žao mi je što je i moj drug Ranko Krivokapić počasni predsjednik SDP-a Crne Gore i dugogodišnji predsjednik Skupštine Crne Gore zadobio lakše povrede jer mu je pred noge ispaljena šok-bomba - istakao je Nikšić i dodao:

- Krajnje je vrijeme da se prestane sa različitim vrstama provokacija u regiji koje dolaze od političko-vjerskih krugova iz Beograda što mora biti jedan od preduvjeta za dobrosusjedske odnose koje svi dobronamjerni žele. Srpska pravoslavna crkva treba pokazati da joj je vjera ispred politike i slijediti vjerski nauk da su mirenje i zbližavanje, a ne sukobi i razdor osnova vjerskog djelovanja. U suprotnom, crkveni velikodostojnici će pokazati da nisu ništa više nego sredstvo u rukama rušilačke politike koja u Crnoj Gori ovih dana provodi tihu agresiju.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga