Izmjene Izbornog zakona

Nikšić i Komšić poručili medijatorima: Nečasno je nametanje rješenja koja ne važe u vašim državama

Nermin Nikšić i Željko Komšić

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić dali su zajedničku izjavu u vezi sa pregovorima o izmjenama Izbornog zakona.

- Uime Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i Demokratske fronte pozivamo međunarodne medijatore pregovora o reformi Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine da ne podržavaju i ne forsiraju rješenja koja će produbiti društvene podjele. Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju savremeno građansko uređenje koje je standard u svim državama članicama EU-a. Ništa više, ali i ništa manje od toga. Zato smatramo krajnje nečasnim nametanje rješenja koja nisu prihvatljiva u državama iz kojih dolaze međunarodni posrednici - saopćili su. 

Rješenja koja se nude, dodaju, predstavljaju dodatno kršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

- Prijedlog kojim se članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine definišu kao predstavnici pojedinih naroda, neovisno o dodatnoj formulaciji, korak su unazad u odnosu i na trenutno stanje - navode. 

Napominju da trenutno svi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine imaju obavezu da predstavljaju sve građane države, a definisani su kao predstavnici izbornih jedinica iz kojih dolaze. Faktičkim uvođenjem naroda kao izbornih jedinica forsira se, kako ističu, etnička podjela države i plemenski ustroj.

- Svako rješenje kojim se uvodi različit način izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u dva entiteta predstavlja korak ka potvrđivanju autonomnog, separatističkog statusa entiteta Republika Srpska. To je očit korak unazad u odnosu na sadašnji model gdje se na jedinstven način biraju članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u obje izborne jedinice. Uz to, svođenje procesa na razgovore između političkih subjekata se sjedištem u Federaciji BiH, umjesto prioritetnog sankcionisanja smatramo afirmacijom suštinske autonomije RS-a i Milorada Dodika - naveli su.

Uvođenje izbornog principa po kojem glas građana vrijedi više ili manje ovisno o njegovom etničkom identitetu ili mjestu prebivališta je, kako navode, također drastična diskriminacija i kršenje principa jednakosti svih građana neovisno o njihovom identitetu ili prebivalištu.

- Ističemo još jednom da je presudama Evropskog suda za ljudskog prava istaknuto da se od kandidata u izbornom procesu ne može zahtijevati da se izjašnjava kao pripadnik bilo koje određene grupe, niti je prihvatljiva neutemeljena razlika u vrijednosti glasa - naveli su.

Traže od svih međunarodnih posrednika da insistiraju da eventualna rješenja Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ne mogu uključivati diskriminatorne odredbe. U njih se ubraja obaveza etničkog izjašnjavanja i razlika u vrijednosti glasa. 

- Bosni i Hercegovini treba evropski, demokratski izborni model i u tom smislu za nas u SDP-u i DF-u prihvatljiv je apsolutno svaki model iz bilo koje od država članica EU-a. Ako želimo Bosnu i Hercegovinu kao stabilnu, cjelovitu, savremenu demokratiju, taj cilj možemo ostvariti jedino uvođenjem rješenja koja jačaju takav ustroj, a ne dubljom etnizacijom i diskriminacijom kroz izborni proces - zaključuju u saopćenju.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga