open-navfaktor-logo
search
Nema više dvostruke igre
Njemački mediji: Vučić će okrenuti leđa Putinu, kraj hodanju po jajima između Brisela i Moskve
Mediji u Njemačkoj najavljuju kako se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sprema okrenuti leđa svom rukosm kolegi Vladimiru Putinu. 
07.06.2022. u 11:58
get url
text

VEZANI TEKST - Vučić rekao da nije iznenađen otkazivanjem posjete Lavrova: "Iživljavaju se na maloj Srbiji"

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov nije mogao u ponedeljak doputovati u posjetu Beogradu, nakon što su srpski susjedi zabranili prelet njegovom avionu, podsjeća DW. Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) piše da je tako propao susret predsjednika Srbije i "čovjeka koji godinama na međunarodnoj sceni uljepšava Putinove ratove".

- Ne može se previdjeti da Vučić već neko vrijeme oprezno pokušava ići na distancu naspram Putina. Jedan pokazatelj toga su povremeni kritički izvještaji i izjave u imperiji televizija, portala i bulevarskog tiska kojima upravljaju Vučićevi intimusi i koji uvijek izvještavaju u njegovu korist - ističe FAZ.

U članku se podsjeća da je Vučić prije nekoliko godina citirao izjavu koja se pripisuje američkom piscu Ambroseu Bierceu:

VEZANI TEKST - Vučić: Živjeli bismo deset puta bolje ako uvedemo sankcije Rusiji, borit ćemo se dokle možemo

- Rat je način da Bog nauči ljude geografiji.

- I srpski rusofili su ovih dana dobili lekciju iz geografije. Srbija možda u njihovim fantazijama graniči s Rusijom, ali je na geografskoj karti drukčije. Vučić je tu jednostavnu istinu znao i prije, i sada se njom upravlja koliko može - piše FAZ.

Berlinski Tageszeitung navodi da je Lavrov u Beogradu, osim razgovora o plinu htio "ohrabriti Srbiju da ne slijedi ništa od sankcija koje traži EU".

- Već godinama Srbija hoda po jajima između Brisela i Moskve - navodi list. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.