open-navfaktor-logo
search
Vlada na potezu
NO na čekanju: Zbog Kukićevog Odbora za glasanje odgođena Skupština RMU "Banovići"
Nova sjednica će biti sazvana u narednih desetak dana
21.10.2019. u 14:01
get url
text

Vanredna sjednica Skupštine RMU "Banovići", koja je sazvana po zahtjevu Vlade FBiH, danas je odložena, jer se nisu pojavili članovi Odbora za glasanje, imenovani od strane Nadzornog odbor Rudnika, koji kontrolira Mirsad Kukić, predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) i dugogodišnji vladar ove državne firme.

- Nova sjednica će biti sazvana u narednih desetak dana. Članovi Odbora za glasanje nisu se pojavili te nije mogao biti utvrđen kvorum za glasanje. Odbor za glasanje je imenovao Nadzorni odbor, neki su bolesni, neki su imali saobraćajne udese... Odbor broji tri člana uz dva zamjenska. Vlada FBiH zajedno sa sekretarom Društva zakazuje narednu Skupštinu, rok je najdalje 14 dana. Vidjet ćemo ko će imenovati nove članove Odbora za glasanje - rekao je Ibrahim Lapandić, tehnički direktor RMU "Banovići".

Ibrahim Lapandić

Vlada FBiH predložila je Begu Birparića i Edina Kurtića za članove NO, dok je kao predstavnik malih dioničara predložen Antun Luburić, koji je i ranije bio član ovog tijela.

- Neka se poštuje zakon do kraja. Novi Nadzorni odbor kada bude imenovan imenovat će novu Upravu. Dok se ne imenuje novi, stari Nadzorni odbor ostaje na snazi - kaže Lapandić.

Vlada FBiH na sjednici 12. septembra razriješila je kadrove Mirsada Kukića, Emina Haračića i Rasima Kovačevića, s pozicije članova Nadzornog odbora RMU "Banovići", a na njihovo mjesto kao vršioce dužnosti imenovala Begu Birparića i Edina Kurtića. Današnja Skupština sazvana je da bi te odluke Vlade bile potvrđene, odnosno provedene u djelo. Nadzoni odbor ima tri člana, a od toga su dvojica predstavnici državnog kapitala, što znači da bi RMU "Banovići" trebao biti vraćen pod kontrolu države. Do sada je njime suveremo vladao Mirsad Kukić, sadašnji predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA).

Lapandić je danas govorio i o gubicima Rudnika "Banovići" te nalazima Federalne inspekcije, koja je utvrdila niz nepravilnosti u poslovanju.

- Rudnik uvijek u prvih šest mjeseci ima četiri-pet miliona maraka gubitka, ali na kraju uvijek poslujemo pozitivno. U drugih šest mjeseci mi imamo daleko veći plasman uglja prema širokoj potrošnji, po daleko većoj cijeni nego što prodajemo Elektroprivredi BiH. To se kreće od 20-30 KM po toni. Tako balansiramo. Planovi u prvih šest mjeseci su uvijek manji. Mi planiramo manje i gubitak od oko pet miliona smo planirali, a kasnije ga "peglamo" do kraja godine - pojasnio je Lapandić.

Za oko 200 povreda na radu za posljednjih devet mjeseci, Lapandić kaže da "nema rada bez povreda".

- Mi najviše proizvodimo i moramo imati najviše povreda. Onaj ko proizvodi i radi, mora imati najviše povreda. Onaj ko je iznio te podatke očito nije računao kako se dolazi do toga. Povrede se mogu računati i po toni proizvedenog uglja i proizvedenom metru kubnom otkrivke mase. Po tome mi najmanje povreda imamo. Nemoguće je da u rudnicima nema povreda - zaključio je Lapandić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.