open-navfaktor-logo
search
Sastanak čekaju 4 mjeseca
No pasaran gradonačelniče: UABNOR Mostar optužio Kordića da propagira devastaciju Partizanskog groblja
Iz Udruženja antifašista i boraca narodno-oslobodilačnog rata (UABNOR) Mostar reagiralo je, između ostalog na najave gradonačelnika Mostara Marija Kordića o obnovi Partizanskog spomen groblja, cijenivši da i nakon površne analize mogu zaključiti da je "tobožnja obnova u funkciji daljnje devastacije" ovog nacionalnog spomenika.
28.05.2022. u 10:43
get url
text
Partizansko spomen groblje Mostar

- Čini nam se da je sve to dio davnog plana da se napravi prenamjena ovog atraktivnog prostora, koji poratnim politikama u Mostaru smeta - dio je njeihove reakcije.

U saopćenju za javnost su naveli kako su prije nešto više od četiri mjeseca službeno zatražili prijem kod gradonačelnika kako bi razgovarali o zaštiti spomeničkog antifašističkog naslijeđa u Gradu Mostaru, s posebnim akcentom na Partizansko spomen groblje, ali da do poziva Kordića još nikada nije došlo dok je istovremeno "gradonačelnik u međuvremenu upriličio brojne druge susrete, od kojih mnogi nisu ništa značajniji od ovog koji izbjegava".

- Paralelno sa šutnjom o susretu, u javnost kontinuirano plasira priče o obnovi Partizanskog spomen groblja od kojih, nakon i površne analize zaključujemo da je tobožnja obnova u funkciji daljnje devastacije. U tom smislu podsjećamo gospodina Kordića da je:

Partizansko spomen groblje nacionalni spomenik BiH prve kategorije i da svi njegovi planovi o otvaranju restorana, adrenalin parka, parkinga, amfiteatra, parka za pse i tako dalje, jesu samo iluzija koju će morati prebaciti na neko drugo mjesto, jer obnova i način obnove nacionalnih spomenika nije njegova nadležnost.

Gradonačelnik bi morao znati da kompleks Partizanskog spomen groblja nije dio nikakve "Trimuše" nego zaseban zaštićeni kompleks, a da se trim staza nalazi na istom brijegu, ali sa druge strane. Insistiranje na tome da je Partizansko spomen groblje dio trim staze vrijeđa žrtve tamo obilježene, ali i porodice žrtava te sve poštovaoce njihovog djela.

Čini nam se da je sve to dio davnog plana da se napravi prenamjena ovog atraktivnog prostora, koji poratnim politikama u Mostaru smeta - naveli su u saopćenju.

Pozvali su Kordića da prvo izvrši sve zakonske obaveze Grada Mostara prema ovom spomeniku pa onda planira daljnje poteze.

- Minimalna sredstva planirana budžetom Grada za održavanje ovog spomenika uglavnom se ne utroše. Zanima nas na šta se preusmjere i zašto? Ulaz u kompleks Partizanskog spomen groblja pretvoren je u javni nelegalni parking. Pored svih upozorenja i zahtijeva da se to spriječi nikada ništa nije poduzeto. To nelegalno parkiranje i ulazak, čak i kamiona, devastira ovaj kompleks, ali i pokazuje odnos Grada prema ovom vrijednom spomeniku.

Zbog nečinjenja gradske uprave i administracije, koje je nastavak politike prethodnog gradonačelnika, ako se nastavi propagirati devastaciju ovog spomenika, ne preostaje nam ništa drugo do ići prema odgovarajućim državnim, entitetskim i pravosudnim organima. No pasaran gospodine gradonačelniče - istakli su iz UABNOR-a Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.