open-navfaktor-logo
search
Mjesto sjećanja
Novalić obišao spomenik "Ljiljan" u Gradačcu koji simbolizira odbranu ovoga dijela BiH
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić boravi danas u posjeti Gradačcu gdje je obišao spomen obilježje "Ljiljan" podignuto u čast svim braniocima Bosne i Hercegovine.
05.07.2022. u 12:30
get url
text

Spomenik "Ljiljan" visok je 16 metara, ima pet latica i okružen je parkom i stećcima, a simbolizira odbranu ovoga dijela Bosne i Hercegovine. Suza na spomeniku simbolizira tugu porodica za poginulima.

- Posjetili smo spomenik smješten na značajnom mjestu u Gradačcu koji je kapija Bosne i Hercegovine koja nije otključana ni u posljednjem ratu nepozvanima - izjavio je Novalić.

Podsjetio je da je Gradačac platio veliku cijenu u ratu zbog čega je i ovaj spomenik, podignut kao simbol odbrane i otpora, vrlo značajan i predstavlja još jedan simbol u tom gradu pored Bijele kule Huseina-kapetana Gradaščevića.

- Tu smo da vidimo šta je potrebno uraditi kako bi ovo postalo istinsko mjesto sjećanja i kako bismo ga ostavili novim generacijama koje će čuvati tekovine onoga što smo do sada stekli - podvukao je Novalić.

Na ovom mjestu planirana je izgradnja musale, postavljanje originalne tranšea i rovova koji su bili tu tokom rata u BiH, kao i spomen soba, a uredit će se i cjelokupni prostor kako bi se ovaj prostor mogao adekvatno koristiti kao mjesto sjećanja i svojevrstan muzej.

Predsjednik Udruženja boraca Patriotske lige Gradačac Tasin Okić podsjetio je da je na ovom mjestu bila najvažnija kota odbrane zbog čega su 2012. godine odlučili izgraditi spomenik.

- Vlada FBiH i premijer Novalić osigurali su sredstva kako bismo ubrzali radove na postavljanju zemunica i tranšea kako bi sve izgledalo kao u ratu. Bit će izgrađena i spomen soba 107. motorizovanoj viteškoj brigadi, kao i musala - dodao je Okić.

Gradačac je pokazao da duboko u sebi baštini slobodarsku tradiciju Husen-kapetana Gradaščevića, čiji je životni put bio posvećen ideji Bosne kao zajednice ravnopravnih ljudi. Na ovom mjestu dogodila se jedna od najznačajnijih borbi čija je važnost bila presudna za cijelu sjeveroistočnu Bosnu.

Novalić je tokom posjete Gradačcu obišao i džamiju Husejniju, a planirano je i da posjeti stadion NK Zvijezda gdje će razgovarati s upravom tog nogometnog kluba nakon čega će biti upriličen sastanak s gradonačelnikom Gradačca Edisom Dervišagićem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.