open-navfaktor-logo
search
Sportsko zbližnjavanje
Novi Pazar: Održano regionalno takmičenje u streličarstvu "Strijela mira Sandžak kupa 2022"
Na Drugom regionalnom takmičenju u tradicionalnom streličarstvu "Strijela mira Sandžak kupa 2022", održanom danas u Novom Pazaru, najbolji su bili streličari iz Skoplja i Beograda.
17.09.2022. u 21:19
get url
text
Novi Pazar

Prvo mjesto u ženskoj konkurenciji pripalo je Mirjani Mratinković iz ekipe Beograda, dok je u muškoj najbolji rezultat postigao Itfan Mehmed iz Skoplja iz ekipe Sjeverne Makedonije. Pored takmičara iz Udruženja streličara Sandžaka, diplome za učešće su dodijeljene i svim gostujućim ekipama.

Na takmičenju koje je po drugi put organizirala Ustanova "Sandžačke igre", u muškoj i ženskoj konkurenciji učestvovalo, je 36 takmičara iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Direktor Ustanove "Sandžačke igre" Raid Mekić je nakon dodjele medalja i diploma streličarima istakao da su manifestaciju pomogli Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i Općina Tutin i da je, osim kiše koja je jutros prolongirala održavanje, protekla u najboljem redu.

- Žao nam je što, zbog problema na graničnom prelazu, nije učestvovala ekipa iz Albanije. Pobijedili su najprecizniji takmičari. Ova manifestacija treba da okuplja cijeli region tradicionalno i da se kroz ovaj sport izgrađuje zajedništvo - poručio je Mekić.

Streličari su, također ukazali da ovaj sport, pored zdravog duha, kroz nadmetanje ima značaj kako bi se mladi ljudi iz regiona zbližili.

- Ovaj sport je zanimljiv jer zahtjeva mnogo više koncetracije i stabilnosti nego fizičke aktivnosti. Potrebno je konstantno treniranje, bila sam na više takmičenja u gradovima regiona i upoznala puno ljudi. Bez obzira na naše religisjke razlike kroz ovaj sport sam upoznala divne ljude i najviše zbog njih i dolazim na ovo takmičenje jer zbližava region - istakla je Mirjana Mratinković, inače ekonomista po struci koja je prošle godine tradicionalno streličarstvo upoznala na kursu Instituta "Yunus Emre" u Beogradu.

Irfan Mehmet podsjeća da je ovaj stari sport u Sjevernoj Makedoniji zaživio od 2007. godine i da pored Skoplja, uz podršku Vakufa "Okcular" i Insituta "Yunus Emre", postoje klubovi u Tetovu i Gostivaru.

- Na ovom drugom takmičenju u Novom Pazaru naša ekipa je imala šest takmičara. Atmosfera na takmičenju je bila izvrsna, ovo je bilo takmičenje kao mala Jugoslavija. Što se tiče tradicionalnog streličarstva, ono je postiglo vrhunac za vrijeme Osmanlija kada su streličari, da bi postigli taj status sa strijelom morali dobaciti rastojanje preko 600 metara. Da bi se to postiglo treninzi su trajali i tri godine i rezultati u ovom sportu se postižu dugim treniranjem, disciplinom i koncetracijom. Kad odapinjemo strijelu kažemo "Ya Hak", i odapnemo strijele radi mira na Balkanu i u cijelom svijetu - kazao je Mehmet.

Učesnicima sportske manifestacije obratili su se i predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i Generalnog konzulata Republike Turkiye u Novom Pazaru, čestitajući im na postignutim rezultatima i razvoju ovog sporta.

Drugu po redu manifestaciju organizuje Ustanova "Sandžačke igre" i Regionalna turistička organizacija Sandžaka (RTOS) uz podršku Općine Tutin i Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), kao i uz saradnju s Gradom Novim Pazarom.

Formiranjem Udruženja streličara Sandžaka 2018. godine u Novom Pazaru i Srbiji formalno je oživjelo streličarstvo, ubrzo nakon posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.