open-navfaktor-logo
search
Zbog antisemitskih šala
Novi skandal u Japanu: Otpušten direktor ceremonije otvaranja Olimpijskih igara
Organizacijsko tijelo Olimpijskih igara u Tokiju razriješilo je u četvrtak Kentara Kobayashija s pozicije direktora tima koji je režirao ceremonije otvaranja i zatvaranja igara zbog iznošenja antisemitskih šala u prošlosti.
22.07.2021. u 08:32
get url
text

Odluka donesena dan prije ceremonije otvaranja posljednji je u nizu udaraca za organizacijski odbor Olimpijskih i paraolimpijskih igara u Tokiju, koji će se održati pod neviđenim ograničenjima zbog pandemije koronavirusa, izvještava japanska novinska agencija Kyodo.

Kentaro Kobayashi, bivši komičar, otpušten je nakon što zbog šale o holokaustu koju je izrekao u u humorističkoj emisiji 1998. godine gdje se šali kao odgovor na prijedlog: "Igrajmo holokaust".

Seiko Hashimoto, predsjednica Organizacionog komiteta OI rekla je na konferenciji za novinare da je na njenu "odgovornost" što organizacija nije provela dovoljne provjere prošlosti direktora Kobayashija i izvinila se zbog najnovijeg skandala.

- Preispitujemo cijelu (ceremoniju) i brzo raspravljamo o tome kako je održati. Željeli bismo donijeti zaključak što je prije moguće. Ceremonija otvaranja je sutra, pa ćemo se pripremiti za nju kako bismo stekli razumijevanje (svih) održavanjem ceremonije - rekla je Hashimoto.

Bivši komičar, 48-godišnji Kobayashi, objavio je izjavu u kojoj se izvinjava zbog onoga što je rekao u videu iz 1998. godine, rekavši da je "krajnje nepromišljen".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.