open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
O inicijativi da se iz privremene zabrane izvoza izuzmu drveni briketi
Na zahtjev Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnose BiH za davanje mišljenja na Prijedlog za izmjenu Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta, Vlada Federacije BiH danas je utvrdila mišljenje prema kojem se može pristupiti izmjeni odluke o privremenoj zabrani, na način da se iz iste brišu drveni briketi.
14.07.2022. u 11:54
get url
text
Drveni briketi
Drveni briketi

Također, u mišljenju je navedeno da je pored privremene zabrane izvoza trupaca, potrebno razmotriti i uvođenje privremene zabrane izvoza rezane građe radi zaštite domaćih drvoprerađivača sa većim stepenom finalizacije proizvoda.

Inicijativu za izmjenu Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta pokrenulo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a, kao i Udruženje šumarstva i drvne industrije Privredne komore Federacije BiH.

U zahtjevu Privredne komore FBiH navode da izvoz briketa ne ugrožava stanovništvo u BiH u pogledu nabavke i cijene ovog energenta jer se više od 95 posto od ukupne proizvodnje briketa u BiH plasira na tržišta zemalja EU-a, te da je potražnja na domaćem tržištu vrlo mala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.