open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na saborce
Obilaskom porodica šehida i poginulih boraca počeli Dani 4. Viteške motorizovane brigade
Udruženje 4. Viteška motorizovana brigada obilježava 28. godišnjicu formiranja jedinice koja je tokom rata čuvala Hrasnicu, Sokoloviće, slobodne teritorije Ilidže i područje Igmana, a samim time i "Kapiju Sarajeva".
20.07.2020. u 16:01
get url
text

Manifestacija Dani 4. Viteške motorizovane brigade, kojom se njeguje sjećanje na herojstvo i patriotizam boraca sa Ilidže i hrabre vitezove koji su ugradili živote u temelje BiH, te podsjeća na ratni put brigade i ulogu koju je imala tokom agresije na našu zemlju, započela je obilaskom porodica šehida i poginulih pripadnika ove jedinice i MUP-a.

Na ovaj način Udruženje želi iskazati veliku zahvalnost i najdublje poštovanje prema šehidima i poginulim borcima, te poručiti da oni i njihova žrtva nikada neće biti zaboravljeni.

- Obaveza svih nas je da njegujemo sjećanje na šehide i njihov nemjerljiv doprinos u očuvanju ilidžanskih naselja. Još veća obaveza je da pomažemo porodice naših poginulih boraca, da znaju da nisu same i da će im Udruženje uvijek biti na raspolaganju. Dug prema šehidima, kultura sjećanja i briga o njihovim porodicama naša je trajna obaveza - naveli su iz Udruženja.

Programom obilježavanja planirano je da se u ponedjeljak, 27. jula 2020. u 10 sati u crkvi Blažuj, održi parastos poginulim borcima Pravoslavne vjeroispovijesti, te u 18 sati u crkvi Stup Misa zadušnica poginulim borcima Katoličke vjeroispovijesti.

U utorak, 28. jula, na Dan brigade, u 9 sati na Golom brdu  predviđen je historijski čas i polaganje cvijeća na mjestu stradanja Emira Bogunića-Čarlija, sestara Samire i Mevlide Elčić i Džemala Bulbula, a potom u 10.30 sati na Centralnom trgu ispred JU KSR Hrasnica polaganje cvijeća na mezarima Emira Bogunića-Čarlija i Ejuba Sarajkića-Eke.

Tog istog dana u 11.30 sati položit će se cvijeće i na Centralnom spomen-obilježju Ilidža ispred zgrade Općine Ilidža, a u 18.30 proučiti hatma dova i tevhid šehidima brigade u centralnoj džamiji Hrasnica. Svi planirani događaji održat će se u skladu sa preporukama Kriznog štaba KS. Ove godine kulturno-zabavni program i koncerti po kojima su bili prepoznatljivi Dani 4. Viteške brigade, morali su biti odgođeni zbog trenutne epidemiološke situacije u KS uzrokovane koronavirusom, ali će ti sadržaji kao i ostali biti nadomješteni kratkim videosnimcima i svjedočenjima pripadnika 4. Viteške motorizovane brigade, pričama o porodicama šehida i poginulih boraca, o ulozi žena, doktora, prosvjetnih radnika i cjelokupnog stanovništva u odbrani ilidžanskih naselja tokom proteklog rata, koji će se objavljivati na facebook stranici Udruženja.

Četvrta viteška motorizovana brigada formirana je 28. jula 1992, a zbog doprinosa u odbrani domovine 28. jula 1994. brigadi je dodijeljen počasni naziv Viteška. Brigada kojom je komandovao Fikret Prevljak, izrasla je iz naroda Hrasnice, Sokolović-Kolonije i Butmira, koji su se goloruki, u farmerkama i patikama, organizovali po sokacima i ulicama i kao takvi suprostavili tehnički nadmoćnijem neprijatelju sa željom da odbrane svoje domove, porodice, ove prostore i BiH. Bila je to multinacionalna i multikonfesionalna jedinica. Rame uz rame ovaj dio Sarajeva branili su i svoje živote položili za ovu domovinu Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Albanci, Mađari, Romi…Treba istaći da su svoj veliki doprinos u odbrani dale i žene, majke, sestre, svako na svoj način, kako bi agresora i zlo koje se nadvilo nad ilidžanskim naseljima zaustavilo u namjeri da uništi ova područja i njeno stanovništvo.

Kroz redove brigade je prošlo više od 10.000 vojnika, od kojih je 1.132 zbog ranjavanja dobilo status ratnog vojnog invalida. Najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" odlikovana su 33 pripadnika, od toga 11 posthumno, a tri pripadnika odlikovana su Ordenom. Za odbranu domovine živote je dalo 425 boraca ove brigade.

Zona odgovornosti 4. Viteške motorizovane brigade predstavljala je glavnu arteriju za funkcionisanje države.Tokom rata čuvala je Hrasnicu, Sokoloviće, slobodne teritorije Ilidže i područje Igmana,sprečavala je ulazak agresora u opkoljeno Sarajevo, učestvovala u izgradnji Tunela D-B,te čuvala njegovu prohodnost, brinula o opskrbi glavnog grada strujom, naftom, hranom i svega ostalog bez čega Sarajevo ne bi opstalo. Njeni hrabri pripadnici učestvovali su u velikom broju operacija od Ilidže, pa do Bihaća, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.