Sarajevo

Obilježena tužna godišnjica od ubistva učiteljice Fatime Gunić i njenih troje učenika

FOTO: Press KS

Delegacija Kantona Sarajevo, kao i brojne druge delegacije, te predstavnici institucija i udruženja danas su na Trgu ZAVNOBIH-a kod broja 18, na prigodan način obilježili 30. godišnjica od ubistva učiteljice Fatime Gunić i njenih učenika Adisa Mujale, Vedada Mujkanovića i Feđe Salkića. 

U ime Kantona Sarajevo prisutnima se obratila ministrica pravde i uprave Darja Softić Kadenić, koja je podsjetila da je prije 30 godina s položaja Vojske Republike Srpske ispaljena granata koja je u improviziranim prostorijama OŠ "Prvi maj" u toku nastave prekinula živote učiteljice i tri učenika, te teže i lakše ranila još 23 učenika.

Kako je dodala, samo nekoliko minuta poslije sa iste lokacije je ispaljena još jedna granata koja je ubila tri i ranila sedam građana ispred MZ "Jedinstvo" na Trgu nezavisnosti. 

- Svirepa ubistva i masakri građana širom Sarajeva i Bosne i Hercegovine, nisu bili slučajni i to treba uvijek ponavljati. Jer kako drugačije objasniti ova stravična ubistva koja su se dešavala i tokom sankanja djece na Alipašinom polju, tokom dječje igre na Bistriku, u redovima za vodu kod Pivare i Daira, u Ferhadiji u redu za hljeb, tokom dženaza u Budakovićima i Boljakovom potoku, pijaci Markale, Gradskoj tržnici i mnogim drugim mjestima. Kako ih objasniti nego plansko i sistematično ubijanje djece i građana Sarajeva - navela je ministrica Softić Kadenić.  

Kako je podcrtala, to je prepoznato i u presudama Međunarodnog suda u Hagu.  

- Ipak, premalo je osuditi par komandanata i političara samo za patnju svih građana Sarajeva tokom četiri godine opsade, a kamoli i za preko 12 hiljada ubijenih građana i djece, preko 60.000 ranjenih. Pored komandne i političke, postoji i lična odgovornost pripadnika Vojske Republike Srpske i na tome treba raditi dok još ima vremena. Svake godine se sjetimo naših učenika i njihove učiteljice Fatime Gunić i zato smo se danas okupili ovdje, jer ne smijemo i nećemo zaboraviti ove monstruozne zločine, to zlo koje normalan čovjek ne može pojmiti, a ni razumjeti - navela je Softić Kadenić, koja je okupljenima zahvalila na dolasku i poručila da ćemo istrajati nad onima koji šire i propagiraju mržnju i netoleranciju. 

Osim ministrice Softić Kadenić, u delegaciji KS bili su i ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović i skupštinski zastupnici Vedrana Vujović i Jasmin Šaljić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga