open-navfaktor-logo
search
Zabrinjavajuće stanje
Obrtnici Mostara upozoravaju: Ako nam se ne pomogne u Starom gradu ćemo imati Černobil
Stanje u sektoru turizma u Gradu Mostaru nakon dolaska pandemije koronavirusa u Hercegovinu je zabrinjavajuće, poručeno je danas sa konferencije za medije Udruženja obrtnika Mostar.
01.09.2020. u 11:47
get url
text

Oni su simbolično ispred Gradske vijećnice od gradske vlasti zatražili oslobađanje plaćanja zakupa prostora i komunalnih naknada do kraja tekuće godine. Prethodno su prema riječima predsjednika Elvisa Redžića imali bezuspješne sastanke sa načelnicom Odjela za privredu pri Gradskoj upravi  Ivanom Marić.

- U Gradskoj upravi jednostavno nemaju sluha za nas. Gradonačelnik Ljubo Bešlić se nije udostojio ni komentarisati naš problem. Zbog toga, ako se već našim zahtjevima hitno neće udovoljiti, sa ovog mjesta tražimo ostavku prvog čovjeka Grada. Javni sektor ovakvim stanjem nije zakinut ni za marku, dok je realni desetkovan. Od danas počinjemo odjavljivati radnje i radnike, jer nismo u stanju sve iznijeti sami. Pozivamo i Vladu HNK da uplati obećane plate i sa tom praksom nastavi do Nove godine. Vladu Federacije BiH pozivamo da nastavi uplaćivati doprinose za radnike. Nadam se da će u javnom sektoru shvatiti naše probleme i da neće doći do rata javnog i realnog sektora - rekao je Redžić.

Podsjetio je i da su obrtnici u Starom gradu pošteđeni plaćanja naknada za komunalnu taksu i najamnina za prostore od strane Grada za dva mjeseca, dok je federalna vlast, dodaje, uplatila doprinose za radnike za tri mjeseca. Obećana sredstva za plate od strane Vlade HNK nisu izmirena.

- Vlasnici u prostorima Islamske zajednice dobijaju redovno zahtjeve kirije - kao da se ustvari ništa ne dešava. Islamska zajednica će se, najavili su, očitovati shodno odlukama Grada. Srpska pravoslavna crkva koja je također vlasnica dijela prostora je prepolovila kirije. Mi imamo podatke da 25 do 30 radnji nikako nije radilo - navodi Redžić i još jednom upozorava:

- Od oktobra do aprila ćemo imati Černobil u Starom gradu ako se stvari ne pokrenu. Nakon toga ko zna kada ćemo se vratiti ili doći sebi. Obratit ćemo se i višim nivoima vlasti. Ni Turistička zajednica nije uradila ništa.

Na konferenciji za medije pojavio se i predsjednik Obrtničke komore HNK Aner Kruškonja, tvrdeći da Udruženje koje je sazvalo konferenciju nema legitimitet nastupati u ime obrtnika. Kazao je i da ono formalno-pravno nosi taj naziv, ali da je do toga došlo greškom Ministarstva pravosuđa.

- Mi smo 16. marta zahtjeve podnijeli Gradu, Islamskoj zajednici, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Federaciji BiH. Zahtjevi su ispoštovani i ugrađeni u korona-zakon. Islamska zajednica je poručila da će sa svakim korisnikom poslovnog prostora u njihovom vlasništvu rješavati probleme s kirijama. U julu smo ponovili zahtjeve Gradu. Tada su nam rekli da će to vjerovatno biti uredu do Nove godine. Mogu računi dolaziti za kirije, ali oni će biti oprošteni - kazao je Kruškonja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.