open-navfaktor-logo
search
Srbija
Obustavljen postupak protiv Nenada Bubala zbog smrti, Sud BiH nije obaviješten
Viši sud u Beogradu je donio rješenje kojim se zbog smrti obustavlja postupak protiv Nenada Bubala, optuženog za zločine počinjene tokom ljeta 1992. na području Bihaća, potvrđeno je za Birn iz ovog suda.
18.08.2021. u 17:44
get url
text
Viši sud u Beogradu

Protiv Bubala je optužnicu u septembru 2017. podiglo Tužilaštvo BiH te je tada navedeno da on ima državljanstvo Srbije. Optužnicu je potom potvrdio Sud BiH, te je bilo zakazano ročište za izjašnjenje o krivnji na koje Bubalo nije pristupio, nakon čega je za njim raspisana potjernica.

VEZANI TEKST - Potjernica za Bubalom zbog zločina na području Bihaća

Bubalov predmet je u međuvremenu ustupljen Srbiji radi krivičnog gonjenja, te se na stranici srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine navodi da je u maju ove godine protiv njega podignuta optužnica za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, iako je Tužilaštvo BiH protiv njega podiglo a Sud BiH potvrdio optužnicu zbog zločina protiv čovječnosti.

- Shodno odredbi Zakona o pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima, Tužilaštvo za ratne zločine je uredilo prema zakonima Republike Srbije optužnicu Tužilaštva BiH od 12. septembra 2017. - navodi se na stranici Tužilaštva za ratne zločine.

U Sudu BiH su, sa druge strane, naveli da do današnjeg dana nisu zaprimili obavijest o smrti optuženog Nenada Bubala, piše Birn.

Bubalo se optužnicom Tužilaštva BiH teretio da je u junu i julu 1992. godine, u svojstvu zamjenika komandira Vojne policije 15. bihaćke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u široko rasprostranjenom i sistematičnom napadu te počinio ubistva i progon civilnog bošnjačkog stanovništva.

- Tereti se da je, zajedno s drugim pripadnicima Vojne policije VRS-a, učestvovao u odvođenju najmanje pet zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti s područja Ljutočke doline, iz logora "IMT Traktorski servis Ripač", kao i njihovim ubistvima u mjestu Hrgar, nakon čega su tijela žrtava bačena u prirodnu jamu Bezdana - saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Prilikom ekshumacije 1997. godine, kako su tada naveli u Tužilaštvu, pronađeni su posmrtni ostaci 83 osobe, među kojima i posmrtni ostaci navedenih zarobljenih civila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.