open-navfaktor-logo
search
Vojna analiza
Očaj u Putinovom Generalštabu: Jezivim oružjem, vakuum bombama po Ukrajincima
Ograničeni uspjeh kojeg su Ukrajinci ostvarili u prethodnim borbama zapadno od Kijeva doveo je dio ruskih snaga u poluokruženje. Ako Borodijanka i Demidiv padnu u ruke Ukrajinaca, Rusi će ostati odsječeni od svojih snaga zapadno od Kijeva u džepu između Iprina, Busche i Hosotmela.
24.03.2022. u 10:53
get url
text

Ukrajinska strana tvrdi da su već završili opkoljavanje i odbacili Ruse iz grada Iprina, mada još nema nezavisne potvrde ovih ukrajinskih navoda. Ruske snage su objavile da vode borbe sa Ukrajincima u Tetevirsku 70 km sjeverozapadno od Kijeva, što je indikator da nastoje proširiti front i poremetiti Ukrajince u nastupanju što je dokaz da se situacija sa ruskim snagama oko Kijeva komplicira. Očito je da je rusko napredovanje zapadno od Kijeva dovedeno u pitanje. Rusi moraju hitno pojačati svoje snage na tom djelu kijevskog fronta inače će u narednim danima i sedmicama sigurno doživjeti prvi veći poraz u agresiji na Ukrajinu. Do te situacije ih je doveo pogrešan zaokret u strategiji u kojoj sada rat vode protiv gradova i civila, a ne protiv ukrajinske vojske koja ima slobodu manevra i koncentracije snaga, jer je većina ruskih snaga zauzeta opsadama gradova.

Ratište oko Sume i Černjihova ne miruje, ali nema pomjeranja fronta. Ista je situacija oko Harkova i Izjuma oko kojih su se proteklih dana vodile žestoke borbe. To pokazuje generalnu iscrpljenost ruskih ofanzivnih kapaciteta na ovom djelu fronta. Istočni front u Donbaskoj uvali proruski separatisti i ruske okupacione snage nastavljaju da napadaju na dobro utvrđene ukrajinske položaje kod Avdiivka, a balističkim i krstarećim raketama gađaju aerodrom u Krematorsku. Ni ovdje nema bitnijih pomjeranja fronta. Na južnom sektoru fronta ruske snage pojačavaju pritisak na Marijupolj, intenziviraju bombardovanje i rušenje ovoga grada, ali na terenu se i dalje vode iscrpljujuće žestoke borbe za svaku zgradu, avliju i ulicu. Na jugozapadnom djelu fronta od Hersona prema Mikolajevu i Zaporožju nema većih dejstava Rusa u protekla 24 sata, ali ukrajinska vojna obavještajna služba tvrdi da je među porodicama ruskih viših oficira na Krimu primjetna nervoza i sve češće napuštanje ovog poluotoka.  

Ruski generali iznova padaju na ispitu u Ukrajini i to ne samo kod Kijeva, zbog kojeg je i čuveni sovjetski "Maršal pobjede" Georgij Žukov pao u nemilost kod Staljina predloživši da se grad ne brani od Njemaca i da je korisnije te snage iskoristiti na drugi način. Možda bi Putin trebao poslušati taj 80 godina star savjet. Od samog početka Rusi imaju pogrešan strageijski pristup. Ruski plan je bio pun pretpostavki i nagađanja, nedostajali su mu precizno definisane kombinovane vojne operacije koje zahtjevaju jasno postavljeno sadejstvo među rodovima i ozbiljnije pripreme zato sad imaju velikih problema s logistikom. Ukrajinska strana je opet ispravno odlučila da na startu invazije borbu vodi sa prioritetnim ruskim metama, te da im ograničava kretanje postavljanjem većih zasjeda i da napada logističke kapacitete, odnosno da se vode strategijom iscrpljivanja i usporavanja neprijatelja. Iako trpe gubitke i gube postepeno teritoriju Ukrajinci se jako skupo prodaju. Svaki dan Rusi imaju između 12 do 15 izgubljenih kamiona, sedam do 10 izgubljenih oklopnih vozila, tri do pet tenkova i dva do tri izgubljena aviona, drona ili helikoptera. Ti gubici usložnjavaju koncentraciju snaga na uskim dijelovima fronta gdje bi Rusi mogli da ostvare nadmoć nad Ukrajincima i da im uzmu važnije dijelove teritorije. Ovako su Rusi prinuđeni da napreduju jedan dan, jedan kilometar.

U naredom periodu treba očekivati nastavak žestokih uličnih borbi u Mariupolju koje će se voditi i u narednim danima. Grad je sve više u ruševinama i jako je teško naći životne namirnice za tamošnje stanovništvo. Ukoliko Rusi ne dopuste snabdijevanje civila u ovome gradu, doći će do velike humanitarne katastrofe. Rusi će sasvim sigurno nastaviti sa svojom strategijom rata protiv gradova gdje će se bombardovanje voditi sa devastirajućom termobarskom municijom koja ne može biti upotrebljena selektivno. Putin će sasvim sigurno odobriti upotrebu najrazornijeg oružja poslije nuklearnih sredstava za masovno uništavanje, tzv. termobarskih/vakuumskih bombi čija eksplozija ima vrijednost eksplozije 44 tone razornog eksploziva i uništiti sve u radijusu od 300 metara.

Bomba se izbacuje iz zraka i detonira se 50-tak metara iznad zemlje i pored devastirajuće eksplozije stvara supersonični udarni talas sličan dejstvu nuklearnog oružja od kojeg nema zaštite ni u tenku, zgradi ili podrumu. Jednostavno vam popucaju svi unutrašnji organi od vakuumskog pritiska. To oružje se još naziva i vakuumskom bombom. Ruska najveća bomba ovoga tipa je četiri puta jača od sličnog američkog oružja, koje je 2017. upotrijebljeno protiv talibana u Afganistanu i koje je napravilo krater od 300 metara dubine na mjestu eksplozije. Upotreba tog oružja, bez obzira koliko to Moskva i portali u regionu odani Moskvi nastojali prikriti, pokazuje do kojem stadiju očaja su u Putonovoj Stavci (Generalštabu) kada je u pitanju rat u Ukrajini.  


 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.