open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Odgovarao na pitanja mladih: Erdogan govorio o turskoj vakcini, mladima, istanbulskom kanalu...
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su univerziteti centar nauke te da nauka doprinosi razvoju i napretku cijele države i društva.
03.07.2021. u 08:25
get url
text

Erdogan je u Predsjedničkoj nacionalnoj biblioteci u Ankari razgovarao sa doktorantima u Turskoj u okviru trećih po redu "Bibliotečkih razgovora".

Odgovarao je na pitanja mladih naučnika o brojnim socijalnim, političkim i ekonomskim temama, uključujući i obrazovanje u Turskoj i borbu protiv pandemije COVID-19.

- U Turskoj nema univerziteta na kojem ne postoji akademska sloboda. Nemamo problem s ograničavanjem slobode ni na jednom univerzitetu. Kada pogledamo akademsko osoblje na našim univerzitetima, stopa žena je veća od 51 posto. Ovakva situacija nije zabilježena u historiji Republike Turske - kazao je Erdogan.

Naglasio je da su univerziteti i nauka važni za sveukupni napredak države i društva.

- Budući da je univerzitet centar nauke, univerzitet je i centar mudrosti i znanja. Bila bi šteta da terorizam ugrozi centar znanja i mudrosti, to nikako ne smijemo dopustiti - rekao je Erdogan.

Dotakao se i turske vakcine protiv koronavirusa Turkovac, napominjući da će ovo svakako biti važan test za Tursku.

- Cilj nam je doći do rezultata u septembru-oktobru. Znate, neki od naših univerziteta provode istraživanja o ovoj temi. Mi su odlučni i želimo da vidimo rezultate već u septembru-oktobru. Naravno, izjave naših profesora po ovom pitanju ulijevaju i nadu nama političarima. Mi smo kao vlast odlučni poduzeti sve što moramo oko ovog pitanja. Sva laboratorijska ispitivanja o vakcini se nastavljaju - rekao je Erdogan.

U toku je treća faza ispitivanja turske vakcine "Turkovac" razvijene u saradnji Univerziteta Erciyes i Uprave za institute zdravstva u Turskoj pri Ministarstvu zdravstva.

Komentarisao je i megaprojekat Kanal Istanbul, naglasivši da su na ovom projektu radila ukupno 204 stručnjaka, uključujući 51 naučnika sa 11 različitih univerziteta.

- Naš primarni cilj Kanala Istanbul je eliminisanje svake prijetnje okolišu. Drugo, riješiti se svih nesreća koje su se do sada događale u Istanbulu. Treće, osigurati mnogo bezbjedniji pomorski saobraćaj - rekao je predsjednik Turske.

Kako je kazao, pomorski saobraćaj u Kanalu Istanbul bit će mnogo sigurniji nego na Bosforu.

- Dužina kanala će iznositi 45 kilometara od Crnog mora do Mramornog mora, njegova širina će biti minimalno 275 metara, a dubina 20,7, odnosno 21 metar. Studije su nam pokazale da će pomorski saobraćaj u Kanalu Istanbul biti 13 puta sigurniji nego na Bosforu - istakao je predsjednik Erdogan.

U Istanbulu je krajem juna ove godine svečano položen kamen temeljac za izgradnju mosta Sazlidere, prvog mosta na megaprojektu gradnje Kanala Istanbul koji će, paralelno s Bosforom, spajati Mramorno more s Crnim morem.

Planirano je da izgradnja Kanala Istanbul bude završena za šest godina, a ukupni troškovi bi iznosili blizu 15 milijardi dolara.

Procjena je da će megaprojekt gradnje Kanala Istanbul biti realiziran na način da će biti jedan od ekološki najprihvatljivijih projekata, ne samo u Turskoj, već i u cijelom svijetu.

Duž Kanala Istanbul, koji će se protezati duž evropskog dijela Istanbula, biće izgrađeno šest mostova, a na njegovim obalama će biti izgrađena dva grada s populacijom od pola miliona ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.