open-navfaktor-logo
search
Bliski istok
Odgovor na ubistvo 10 Palestinaca, među kojima i djeteta: Iz Gaze ispaljene rakete u pravcu Izraela
Dok traju napadi izraelske vojske na blokirani Pojas Gaze, u kojima je poginulo 10 osoba, iz Gaze su ispaljene rakete u pravcu Izraela, javlja Anadolu Agency (AA).
05.08.2022. u 21:08
get url
text

Kao odgovor na izraelske napade, s područja Gaze su ispaljene rakete u pravcu Izraela. Izraelska vojska je u saopćenju navela da su se u južnim i centralnim regijama Izraela oglasile sirene.

Kako navodi izraelski list "Yediot Ahronot", u Tel Avivu su se također oglasile sirene.

Podsjetimo, izraelska vojska saopćila je danas da je gađala određene ciljeve pokreta Islamski džihad u Pojasu Gaze. Ministarstvo zdravlja Palestine objavilo je da je u izraelskim napadima na Gazu poginulo desetero Palestinaca, uključujući petogodišnje dijete, a 55 ranjeno.

Glasnogovornik pokreta Islamski džihad Davud Shihab također je potvrdio da je Teysir al-Jaberi, jedan od vodećih ljudi tog pokreta, ubijen u izraelskom napadu na Gazu.

VEZANI TEKST - U izraelskim napadima na Gazu ubijeno osam osoba, među njima i petogodišnjakinja, 44 ranjenih

Nakon napada, vojna krila palestinskih grupa otpora u Gazi najavila su da će žestoko odgovoriti na napade Izraela.

Tenzije u regionu su porasle nakon napada izraelske vojske na okupirani grad Jenin na Zapadnoj obali 1. augusta. Tada su izraelski vojnici ranili i potom pritvorili Bessama Saadija, čelnika Islamskog džihada u Jeninu, a jedan Palestinac je poginuo u sukobu.

Izraelska vojska podigla je nivo uzbune oko Gaze, strahujući od moguće odmazde nakon pritvora Saadija. Izrelske jedinice su blokirale glavne puteve koji povezuju jevrejska naselja oko Pojasa Gaze, a na desetine bespilotnih letjelica nadlijeće nebo iznad Gaze.

U protekla četiri dana, granični prelaz Beit Hanoun (Erez) na sjeveru Gaze i granični prelaz Karem Abu Salem također su bili zatvoreni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.