open-navfaktor-logo
search
Mnogo upitnika
Odluka o Igokei, Sparsima i Borcu na čekanju: Iz RS-a bojkotuju rad Upravnog odbora KSBiH
Nova košarkaška sezona u našoj zemlji trebala bi početi u prvoj sedmici oktobra, a u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine mnogo je nedoumica i upitnika.
17.08.2021. u 08:02
get url
text

Prije svega to se odnosi na tri suspendovana kluba - Igokeu, Spars i Borac. Oni su u junu odlukom komesara za takmičenje izbačeni u niži rang takmičenja, jer se nisu pojavili na Final-fouru za prvaka naše zemlje, koji je trebao biti odigran u Širokom Brijegu.

VEZANI TEKST - KSBiH izrekao žestoku kaznu: Igokea, Borac i Spars izbačeni u niži rang

Pomenuta trojka žalila se na ovu odluku, ali rješenja još nema. Potvrdio je to u razgovoru za Faktor generalni sekretar KSBiH Amer Čolan.

- Igokea, Spars i Borac podnijeli su žalbe, ali se Takmičarska komisija KSBiH nije izjasnila do kraja. Slučaj je prebačen na Upravni odbor KSBiH, uz obrazloženje da se TK ne može izjasniti - kazao je Čolan.

Sada je nastao drugi problem. Upravni odbor KSBiH ne može riješiti ovaj slučaj, jer se nije sastajao, a razlog je taj što članovi iz entiteta RS bojkotuju sjednicu.

- Sjednica UO trebala je biti održana prošle sedmice, ali članovi iz RS-a nisu došli. Zatraženo je da se izjasne za novi datum, ali, evo, prošlo je sedam dana, a odgovora još nema - kazao nam je Čolan.

VEZANI TEKST - Čolan za Faktor o sramotnoj završnici sezone: Ova mrlja ide na dušu klubovima, UO će donijeti sankcije

Kancelarija KSBiH uputila je klubovima dopise za potvrdu o učešću u prvenstvu BiH. Borac i Igokea su potvrdili nastup, a Spars se nije prijavio, jer čeka odluku o žalbi.

Istovremeno, Čolan je otkrio kako je KSBiH uputio dopis ABA ligi od koje traže da se zabrani učešće bh. klubovima u regionalnom takmičenju.

- ABA liga ne poštuje naš Savez i ne komunicira sa nama. Ne dostavljaju nam informacije o sistemu i kalendaru takmičenja, ne pitaju nas pri odabiru klubova. Tražimo da nam to dostave, jer bez ovih informacija naši klubovi i službena lica neće moći nastupiti u regionalnom takmičnju - kazao je Čolan, objasnivši kako KSBiH jednostavno može stopirati učešće naših klubova u ABA ligi:

- Ne mogu igrati bez saglasnosti našeg Upravnog odbora. Ako ne dobijemo povratnu informaciju iz ABA lige, KSBiH neće ovjeriti registraciju igrača i to je to - decidan je Čolan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.