open-navfaktor-logo
search
Odluka RAK-a
Određena obaveza smanjena cijena usluga rominga
Odlukom se određuje obaveza sniženja cijena u skladu sa sporazumom o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, koji stupa na snagu 1. jula 2019. godine
21.06.2019. u 13:33
get url
text

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) danas je donijela odluku o cijenama usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Odlukom se određuje obaveza sniženja cijena usluga rominga i cijena terminacije regulisanih poziva u romingu u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u skladu sa sporazumom o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, koji stupa na snagu 1. jula 2019. godine.

-Odlukom su definisane maksimalne cijene usluga rominga na nivou maloprodaje, maksimalne prosječne veleprodajne cijene usluga rominga na nivou veleprodaje, te maksimalne veleprodajne cijene usluge terminacije poziva u mobilnim mrežama za regulisane pozive u romingu u regionu Zapadnog Balkana - naveli su iz RAK-a.

Operatori će u periodu od 1. jula 2019. godine do 30. juna 2020. godine primjenjivati sljedeće prosječne maloprodajne cijene: odlazni pozivi: 0,27 KM /minut – BH Telecom, Telekom Srpske, HT Mostar; SMS poruka: 0,11 KM BH Telecom, Telekom Srpske, 0,10 KM, HT Mostar, mobilni internet 0,27 KM/MB BH Telecom, Telekom Srpske, HT Mostar.

Ilustracije radi, cijene odlaznih poziva prema BiH za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji sniziće se od 25 do 27 posto. Cijena odlaznih poziva prema BiH za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Albaniji i Kosovu će se sniziti od 85 do 92 posto.

Cijena dolaznih poziva za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji će se sniziti od 13 do 20 posto. Cijena dolaznih poziva za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Albaniji i Kosovu će se sniziti od 87 do 97 posto.

Cijena za poslanu SMS poruku za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji će se sniziti od šest do 17 posto, a za poslanu SMS poruku za postpaid i prepaid korisnike iz BiH  kada se nalaze u Albaniji i Kosovu će se sniziti od 71 do 88 posto.

Cijena za jedan MB prenosa podataka za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji će se sniziti od 27 do 31 posto, a kada se nalaze u Albaniji i Kosovu od 94 do 99 posto.

-Pojašnjenja radi, razlog za veće smanjenje cijena za Albaniju i Kosovo u odnosu na ostale zemlje leži u činjenici što su ove zemlje po prvi put pristupile sporazumu o regionalnom romingu, za razliku od ostalih potpisnica na koje su se umanjene cijene rominga kontinuirano primjenjivale od 2014. godine - pojasnili su iz RAK-a.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.