open-navfaktor-logo
search
Sastanci
Održana zajednička sjednica vlada Srbije i Slovenije: Saradnja na najvišem nivou
Kapital prevazilazi 1,1 milijardi i oko 1.500 kompanija iz Slovenije i zapošljava 25.000 ljudi, navela je Brnabić uz ocjenu da je spoljnotrgovinska razmena ove godine između dvije države iznosila preko 870 miliona eura, što je više za tri posto u odnosu na prošlu godinu
17.12.2019. u 16:04
get url
text
Vlade Srbije i Slovenije

U zgradi Pokrajinske vlade Vojvodine u Novom Sadu danas je održana zajednička sjednica vlada Srbije i Slovenije, a premijeri dvije vlade Ana Brnabić i Marjan Šarec istakli su dobre odnose dvije zemlje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da je pet sjednica dvije vlade dokaz dobrih i prisnih odnosa dvije države. Naglasila je i da je Slovenija među najvećim investitorima u Srbiji.

- Kapital prevazilazi 1,1 milijardi i oko 1.500 kompanija iz Slovenije i zapošljava 25.000 ljudi - navela je Brnabić uz ocjenu da je spoljnotrgovinska razmjena ove godine između dvije države iznosila preko 870 miliona ev+ura, što je više za tri posto u odnosu na prošlu godinu.

Kazala je da je raduje kontinuiran rast investicija iz Srbije i Slovenije, posebno u oblasti turizma. Pričalo se o poljoprivredi, ali i zajedničkom nastupu na trećim tržištima.

- Politička i ekonomska saradnja je na najvišem nivou i bez otvorenih pitanja - istakla je Brnabić.

Sloveniji je uputila zahvalnost na četiri stvari: podršci eurointegracijama, podršci inicijativi mini šengena, kako bi ovaj region bio stabilniji. Zahvalila je svom slovenačkom kolegi što je kao predsjednik Vlade Slovenije prilikom posjete vojnicima slovenačkog kontingenta KFOR-a na Kosovu posjetio i manastir Visoki Dečani, što je znak poštovanja prema Srbiji. Također, zahvalila je slovenačkoj vladi na podršci za uvođenje srpskog jezika u škole i izrazila očekivanje da će od septembra sljedeće godine imati učenje na srpskom u dvadesetak škola u Sloveniji kojima postoji interesovanje.

- Srbija je jedina s kojom u regionu imamo ovakve susrete - konstatovao je slovenački premijer Marjan Šarec i dodao da se na današnjoj sjednici razgovaralo o poboljšanju ekonomske saradnje, ali i o pitanjima sukcesije.

On je ocjenio da je, sa aspekta saradnje policije, saradnja dobra u oblasti upravljanja migracijama, kao i saradnja u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, zbog čega su danas i potpisana dva dokumenta u tim oblastima.

Također, najavio je da će Slovenija da pruža podršku Srbiji u prenosu znanja i iskustava u procesu pregovora sa EU.

- Slovenija želi da bude aktivan partner Srbiji u procesu pristupa EU. Bavili smo se i širenjem EU i Slovenija zastupa stav da su neproduktivni zastoji u tom procesu. Slovenija je ubijeđena da je regionu mjesto u EU - ocijenio je Šarec, dodajući da je proces proširenja najvažniji alat za ekonomsku i političku stabilnost regiona.

Marjan Šarec, podsjetio je na Drugi svjetski rat i gostoprimstvo koje je narod u Srbiji i Vojvodini pružio izbjeglicama iz Slovenije.

Nakon sjednice dvije vlade potpisan je i Memorandum o razmijevanju između Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i hrane Slovenije o tehničkoj saradnji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Ovaj dokument potpisali su srbijanski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i državni sekretar Ministarstva pojloprivrede Slovenije Damjan Stanonik. Ministri unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i Boštjan Pokluhar potpisali su Protokol o saradnji između Vlada Srbije i Slovenije o saradnji u oblasti pružanja unutrašnje bezbjednosti u okviru policijske službe.

Uoči sastanka dvije vlade održani su bilateralni sastanci ministara i generalnih sekretara vlada na kojima je razgovarano o saradnji dvije zemlje u oblastima za koje su nadležni, a premijeri Brnabić i Šarec posjetili su kulturnu oblast „Kineska četvrt“ koja se adaptira u susret novosadskoj tituli Evropske prijestolnice kulture za 2021. godinu, ali i institut "Biosens" koji se bavi inovacijama i digitalizacijom u poljoprivredi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.