open-navfaktor-logo
search
Centar u Nišu
Opasnost za Balkan: Ako Rusija pokloni Srbiji S-400, to je isto kao da su nabavili nuklearno oružje!
Za to vrijeme institucije EU se kockaju sa otpočinjanjem pristupnih pregovora i prijemom Albanije i Sjeverne Makedonije u u svoje članstvo. A šta onda tek treba Bosna i Hercegovina da očekuje?
01.11.2019. u 09:27
get url
text

-Da li će biti nekih diskusija o ruskom vojnom prisustvu u Srbiji i ruskom špijunskom centru u Nišu? Ili mi i KGB-u nudimo evropske perspektive?- napisao je bivši ministar vanjskih poslova Bugarske Solomon Pasi u svom komentaru na Twitteru povodom fotografije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom i evropskim komesarom Johanesom Hahnom.

Vojni analitičar Nedžad Ahatović, koji već duže vremena upozorava na opasnost postojanja ruskog špijunskog centra u Nišu, te šta bi značilo da Srbija nabavi protivzračni sistem S-400, kaže kako mu je drago što u našem susjedstvu još ima vrlo relevantnih ljudi koji uviđaju šta su stvarne opasnosti za cijeli region.

-Drago mi je što je i bivši bugarski ministar upozorio kolika je opasnost od rusko-srbijanske saradnje u oblasti razmjene, poklanjanja i kupovine visoke vojne tehnologije koja može da poremeti stategijski balans u Evropi općenito. Ukoliko Rusija odluči da pokloni ili pod povoljnim uvjetima proda raketni protivzračni sistem S-400 Srbiji, to će za prostor Zapadnog Balkana dugoročno gledano u vojno-strategijskom, a posebno u geopolitičkom smislu biti ravno nabavci nuklearnog oružja - upozorava Ahatović u izjavi za Faktor.  

Nadalje, pojašnjava zašto je S-400 u Srbiji opasan.

- Zato što raketni protivzračni sistem S-400 predstavlja oružje strategijskog odvraćanja od poduzimanja bilo kakvih vojnih intervencija s obzirom na činjenicu da NATO ne može za kratko vrijeme, bez velikog vojnog angažmana i pažljivog planiranja da neutrališe ovaj raketni protivzračni sistem taman da se radi i o samo jednom divizionu. Taj vojni i politički vakum daje prostor i Rusiji i Srbiji da završe vojne operacije i silom nametnu politička riješenja o spornim pitanjima u regionu u svoju korist. Za to vrijeme institucije EU-a se kockaju sa otpočinjanjem pristupnih pregovora i prijemom Albanije i Sjeverne Makedonije u u svoje članstvo. A šta onda tek treba Bosna i Hercegovina da očekuje? - pita se naš sagovornik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.