open-navfaktor-logo
search
Raspakivanje Dejtona
Opozicija u RS-u: Dodikove izjave najopasnije u posljednjih nekoliko godina, otvorena nova kriza
Trojica predsjednika političkih partija opozicije u RS-u, Mirko Šarović (SDS), Branislav Borenović (PDP) i Nenad Nešić (DNS) podvukli su danas da ostaju iza zaključaka Narodne skupštine RS-a donesenih nakon zakona koji je nametnuo Valentin Inzko o zabrani negiranja genocida, a najnovije izjave Milorada Dodika "da je Dejton mrtav i da je potreban novi politički dogovor" nazvali su opasnim i otvaranjem nove krize.  
30.08.2021. u 16:49
get url
text

- Nije se pomaklo u traženju rješenja u postojećoj krizi, a mi smo dobili najnoviju u stavovima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika iznesenim na sastanku sa predsjednikom Turske u tome da je Dejton mrtav i da je potreban novi politički dogovor. Mi ostajemo privrženi zaključcima NSRS-a. Ponašali smo se odgovorno u ovih mjesec i po dana, ali je činjenica da se nije pomaklo u traženju rješenja. Stiče se utisak da im kriza odgovara, a sada se stvara nova koja je i opasnija od ove prve i stvara se utisak da će se nastaviti sve do izbora – rekao je Šarović.

Tezu da je potreban novi politički dogovor je ocijenio kao jednu o najopasnijih situacija i izjava u posljednjih nekoliko godina.

- Prizivanje Dejtona 2 ili raspakivanje postojećeg, za SDS je neprihvatljivo. Odlučno ćemo se suprotstaviti takvim namjerama. Ovo je avantura u koju se RS uvodi i nastojat ćemo se odlučno suprotstaviti takvoj ideji – izjavio je Šarović.

Šarović smatra i da posljednje izjave predsjednika Hrvatske i Turske "podstiču i prizivaju novi politički dogovor u BiH". Borenović je istakao da je karakteristično da te izjave dolaze vrlo brzo i da se stiče utisak da su "usaglašene", a Nešić je istakao da i njemu sve liči na "dogovor", kako bi ostala vladajuća osovina na vlasti "Dodik – Izetbegović – Čović".

- Mi u SDS-u smatramo da je to jedan od najopasnijih puteva i srljanja. To nije put kojim treba da ide RS – kazao je Šarović.

Borenović je ocijenio da je "Dodikovo poništavanje Dejtonskog sporazuma najopasniji udar na RS i njenu nadležnost".

- Ograđujemo se od takvih ideja koje mogu proizvesti nesagledivu krizu. Umjesto da se traži rješenje za Inzkov zakon, Dodik otvara novu krizu sa saveznicima – rekao je Borenović.

Najavio je da će se u narednih nekoliko dana pokušati provući štetni finansijski aražmani i dogovori, posebno onaj za kupovinu zgrade UIO BiH. Ministri iz RS-a ne smiju glasati, a u skladu sa ranijim zaključcima NSRS-a, dodao je.

Nešić je istakao da RS strijepi pred svaki nastup Milorada Dodika "kao pred neku elementarnu nepogodu".

- Svi znamo da će biti načinjena neka šteta, ali ne znamo kakva i kolika. Ovo je igranje sa vatrom. Nemamo namjeru da u tome učestvujemo – kazao je Nešić.

Rekao je i da je jasno ko će izdati sprske inerese.

- To je SNSD i predsjednik ove stranke – rekao je Nešić i dodao da jedino SNSD može narušiti "srpsko jedinstvo".

Rekao je i da je DNS dao saglasnost za sastanak sa turskim predsjednikom, ali ne i za raspakivanje Dejtona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.