open-navfaktor-logo
search
Provjera sposobnosti
Oružane snage BiH na godišnjoj vježbi EUFOR-a Brzi odgovor 2021
Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) od 25. septembra do 2. oktobra aktivno sudjeluju u EUFOR-ovoj godišnjoj vježbi Quick Response 2021/Brzi odgovor 2021 te je moguće da će u tom periodu pokreti OSBiH na terenu biti nešto vidljiviji građanima, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.
28.09.2021. u 16:08
get url
text
EUFOR
EUFOR

Kako iz tog ministarstva navode, već niz godina EUFOR-ovom vježbom Brzi odgovor provjerava se sposobnost vojnih snaga Evropske unije da u Bosnu i Hercegovinu, ako ustreba, razmjeste svoje rezervne snage i pomognu vlastima Bosne i Hercegovine u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Postalo je uobičajeno da u vježbi ravnopravno sudjeluju OSBiH i sigurnosne agencije u BiH, kako bi na terenu provjerili sposobnosti i dostignute standarde zajedničkog djelovanja, koordinacije i interoperabilnosti u multinacionalnom okruženju.

Ove godine, na vježbi EUFOR-a Brzi odgovor 2021, uz EUFOR-ove jedinice stacionirane u BiH te rezervne snage iz Bugarske, Rumunije, Slovačke, Mađarske, Austrije i Turske, OSBiH sudjeluju s tri voda pješadije iz sastava Operativne komande OSBiH.

Područje operacija uključuje zone gradova - Glamoča, Livna, Tomislavgrada, Ljubuškog, Mostara, Čapljine, Trebinja, Bileće i Sarajeva.

Scenarij vježbe podrazumijeva i stvaranje sigurnog okruženja za otklanjanje posljedica razornog zemljotresa u južnom dijelu BiH te na vježbi sudjeluju i pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA BiH), lokalne postrojbe ministarstava unutarnjih poslova, Civilne zaštite te druge civilne službe i agencije, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.