open-navfaktor-logo
search
Kina
Otisci stopala dinosaurusa stari 100 miliona godina pronađeni u restoranu
Otisci stopala dinosaurusa stari 100 miliona godina otkriveni su na jugozapadu Kine nakon što su ih iz restorana uočili u svom dvorištu.
19.07.2022. u 09:58
get url
text
Pronađeni otisci stopala dinosaurusa

Nekoliko kamenih jama u restoranu u Leshanu, pokrajina Sichuan, sadržavalo je otiske stopala dva sauropoda, vrste dinosaurusa koji su živjeli tokom perioda rane krede, rekla je Lida Xing, paleontolog i vanredni profesor na Kineskom univerzitetu za geonauke.

Njen tim je potvrdio otkriće u subotu koristeći 3D skener, piše CNN.

Sauropodi, poznati po dugim vratovima i repovima, bili su najveće životinje koje su ikada hodale Zemljom. Mogli su narasti do tri školska autobusa i bili su toliko teški da se tlo moralo tresti dok su hodali. Dva sauropoda koja su ostavila otiske stopala vjerovatno su bila dugačka oko osam metara.

Iako je u Sichuanu otkriveno mnogo fosila dinosaurusa iz perioda jure, pronađeno je mnogo manje fosila iz perioda krede. Period krede je vrijeme kada su "dinosaurusi zaista procvjetali", rekla je Xing, dodajući da je "ovo otkriće poput slagalice".

Ona je istakla da je brzi razvoj Kine posljednjih decenija otežao paleontologiji.

- Rijetko je pronaći fosile u gradu, jer su svi bili prekriveni zgradama - dodala je.

Prije nego što je bila restoran, lokacija je korištena kao farma pilića, gdje su otisci dinosaurusa bili zatrpanim slojevima zemlje i pijeska, što ih je štitilo od erozije i vremenskih oštećenja.

Sva ta prljavština je uklonjena tek prije otprilike godinu, kada je restoran otvoren. Vlasniku se svidio prirodni izgled neravnog kamena, pa ga je ostavio netaknutog umjesto da ga izravna cementom.

Vlasnik restorana je sada ogradio lokaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.