open-navfaktor-logo
search
Obećali iz ViK-a
Otklanjanje kvarova se nastavlja, ali neće doći do redukcije vode u Sarajevu
Svakodnevno zavrtanje vode u desetinama ulica u Sarajevu zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži sve više iritira potrošače, i pitaju hoće li i jedan dan proći a da se voda ne zavrće i uglavnom ti popravci traju od jutarnjih do kasnih poslijepodnevnih sati, pa strahuju od ponavljanja redukcije vode.
22.05.2022. u 17:54
get url
text

Pitali smo Upravu Vodovoda i kanalizacije (ViK) da li je vodovodni sistem na izdisaju, pa svakog dana se zavrće voda potrošačima.

-Do poremećaja u vodosnabdijevanju dolazi samo usljed redovnog i planiranog održavanja sistema (popravljanje kvarova na vodovodnoj mreži i radova na hidromašinskoj opremi) kao i vanrednih kvarova. O svim obustavama potrošači su obavješteni na vrijeme putem sredstava informisanja i naše internet stranice – odgovaraju iz Uprave ViK-a.

Zahvaljujući kreditu Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) a u iznosu od 50 miliona maraka, koji će se namjenski trošiti u tri tranše, Sarajevo više nema redukcije vode, koja je izazvala revolt građana 2017. godine.

Na prvu tranšu saniranja vodovodnog sistema 2021. godine potrošeno je 20 miliona maraka.

Iz Uprave ViK-a kažu da su do početka 2022. godine završeni radovi na realizaciji dijela kredita EBRD u sklopu prve tranše, a da su tek u završnoj fazi je pripreme dokumentacije za postupak izbora izvođača za radove rekonstrukcije u okviru druge tranše. Od završetka prve tranše prošla je godina dana.

I za drugu tranšu predviđeno je da se potroši još 20 miliona maraka, a kako su nam rekli u ViK-u radit će se rekonstrukcija vodovodne mreže na području općina Stari Grad, Centar, Vogošća, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža. 

Ne znaju u Upravi preduzeća kada će početi radovi pa kažu:

- Napominjemo da početak radova ovisi o vremenu završetka procedura izbora izvođača radova koji se provodi po pravilima EBRD-a i tačan planirani početak radova se u ovom momentu još ne može precizirati. Smatramo da se izvršenim popravkama u proteklom četvorogodišnjem periodu povećala efiskasnost vodovodnog sistema u smislu da i ako dođe do smanjenja kapaciteta i izdašnosti izvora vode kojima upravlja ViK, a što se dešava najčešće u sušnim periodima, ne može doći do redukcija vode!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.