open-navfaktor-logo
search
Brže do mora
Otvorena cesta Neum - Stolac
Danas je svečano otvorena novoizgrađena cesta Neum – Stolac.
30.06.2022. u 12:31
get url
text
Stolac - Neum
Stolac - Neum

Gradnja ceste, duge 36,5 kilometara, koštala je 96,5 miliona maraka. Od navedenog iznosa, Vlada Federacije BiH je osigurala 20,1 milion KM, dok je kreditom Svjetske banke (WB) i Evropske investicije banke (EIB) osigurano 75,4 miliona KM, a Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dala je kredit od 879.700 KM, podaci su Vlade FBiH.

{$galerijaFotografija}

Cestu su svečano otvorili neumski načelnik Dragan Jurković i gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković te direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić.  

Otvorenju, koje je upriličeno na raskrsnici Babin Do, prisustvovali su i federalni premijer Fadil Novalić i njegovi zamjenici Jelka Milićević i Vesko Drljača, kao i ministri u Vladi Federacije BiH.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić kazao je na svečanom otvaranju magistralne ceste Stolac - Neum, da je cesta između ova dva grada izgrađena u vrijeme kada je Bosna i Hercegovina bila pod austrougarskom vladavinom prije 120 godina.

- Vlada Federacije BiH u ovom sazivu napravila je i projekat njene obnove i finansirala ga, a danas ima priliku da prisustvuje otvaranju ceste - dodao je Lasić.

Ocijenio je da je u pitanju veliki generacijski poduhvat koji će mnogo značiti prije svega građanima Neuma i Stoca, a potom i svima koji budu putovali tim pravcem te je poželio u da se u budućnosti završi što više ovakvih projekata.

Direktor Javnog preduzeća Ceste Federacije Bosne i Hercegovine Ljubo Pravdić, koji je prisustvovao svečanom otvaranju magistralne ceste Neum-Stolac, kazao je da je ovim završena izgradnja ceste koja je vrlo važna za ovaj dio Bosne i Hercegovine.

- Završetkom ove ceste sigurno ćemo smanjiti gužve na graničnim prijelazima, ali i gužve na magistralnoj cesti M-17 i približiti Neum ostatku BiH i učiniti transparentnijim i konkurentnijim sve ostale grane. Time će se osigurati da naši građani i drugi turisti ne moraju koristiti dva granična prijelaza da bi došli na odredište - istaknuo je Pravdić.

VEZANI TEKST - Novalić: Neum je nakon više od 100 godina konačno integriran u ostatak države

Pravdić je danas potvrdio i da bi uskoro, za nekih 15-ak dana, trebao biti otvoren obnovljeni tunel Crnaja na putu M-17, jer je preostalo da se postavi signalizacija, a ujedno je i zahvalio građanima na strpljenju.

Magistralna cesta M17.3 Neum-Stolac danas je svečano puštena u promet, a sredstva za ovaj infrastrukturni projekt vrijedan 96.523.354 KM osigurala je Vlada FBiH. Ukupna dužina izgrađene dionice je 36,47 kilometara.

Izgradnja magistralne ceste Stolac-Neum počela je u aprilu 2018. godine i sada će te dvije općine dijeliti samo 25 minuta vožnje.

U izgradnji cesete Neum - Stolac učestvovale su kompanije iz cijele Bosne i Hercegovine, naglasio je Ljubo Pravdić i dodao:

- Otvaranjem ove ceste smanjit će se gužve na magistralnim cestama, graničnim prijelazima, a Neum će se približiti  unutrašnjosti BiH. 

{$galerijaFotografija}

Izgradnjom ove saobraćajnice, koja je počela u aprilu 2018. godine, znatno će biti olakšano putovanje do Neuma. Tokom turističke sezone koja se već zahuktava u jedinom bh. gradu na moru, posjetioci će moći otići bez čekanja na granicama i bez gužvi. Od Stoca do Neuma sada će se stizati za 25 minuta.

0J4A3613.JPG
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.