open-navfaktor-logo
search
Manifestacija
Otvorena "Musalla 2021", planiran niz prigodnih sadržaja
Ovogodišnja kulturno-vjerska manifestacija "Musalla 2021" danas je svečano otvorena na lokalitetu istoimenog kulturno-historijskog spomenika u mjestu Donji Kamengrad, nadomak Sanskog Mosta.
26.07.2021. u 13:27
get url
text

Manifestacija će trajati od 26. do 30. jula i obilovat će nizom prigodnih sadržaja vjerskog, naučnog i kulturnog karaktera.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most Mirza ef. Žerić, istakao je kako se radi o manifestaciji kojom se obilježava dolazak islama na ove prostore i za muslimane u Bosni i Hercegovini ima ogroman značaj.

Istakao je kako će posjetioci u narednim danima biti u prilici da prate brojne sadržaje u okviru manifestacije koja će predstavljati pravu oazu duhovnih i ostalih dešavanja.

Manifestaciju je svečano proglasio otvorenom Mirza ef. Žerić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most.

U sklopu ovogodišnjeg programa večeras će u haremu Hamzibegove džamije s početkom u 21 sati biti održana promocija knjige hafiza dr. Halila ef. Mehtića, pod nazivom "Sloboda robije".

U utorak, u mjestu Hrustovo bit će organiziran vjersko kulturni program pod nazivom "U vjeri čvršći", na lokalitetu sportsko-rekreacionog centra.

U srijedu posjetioce očekuje koncert duhovne muzike s Arminom Muzaferijom, a gost večeri bit će hafiz Aziz Alili.

U četvrtak, u haremu džamije Sultana Mehmeda El Fatiha bit će upriličena tradicionalna Noć Kur'ana s hafizima iz Turske, Irana i BiH, a gost vaiz ove večeri bit će hafiz Ammar ef. Bašić.

Centralni sadržaj i ove godine bit će klanjanje džuma-namaza na lokalitetu ovog kulturno-historijskog spomenika u Donjem Kamengradu, uz već tradicionalne prateće sadržaje.

Prema predanju, na ovome istom mjestu je 1463. godine džumu klanjao sultan Mehmed Fatih, nakon pobjede nad ugarskom vojskom u bici za obližnju utvrdu te je na tom mjestu dao da se izgradi musalla.

Musalle su preteče džamija, a prema nekim podacima na prostoru Balkana preostala ih je tek nekolicina.

Musalla u Donjem Kamengradu upisana je u državni registar kulturno historijskih spomenika od posebnog značaja i pod zaštitom je države, a osim toga danas je jedina aktivna musalla na prostoru Balkana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.