open-navfaktor-logo
search
Neobični nazivi
Ove sobne biljke treba imati u svom domu jer čiste zrak
Svekrvin jezik, Sanseverija, iako ima neobično ime, ugljendioksid pretvara u kisik i preporučuje se da se drži u spavaćoj sobi
09.01.2020. u 21:12
get url
text

Ukoliko volite cvijeće, naročito ono sobno, umjesto bilo koje vrste, izaberite one koje će vam pročistiti zrak u stanu ili kući.

Iako većina tih biljaka nema baš najljepša imena oni itekako pomažu u stvaranju zdravije atmosfere.

Areca palma može da naraste 1,5 metar u visinu i proizvodi dovoljno kisika za jednu osobu. Važi za najbolju biljku “čistačicu” zraka.

Areca palma

Svekrvin jezik, Sanseverija, iako ima neobično ime, ugljendioksid pretvara u kisik i preporučuje se da se drži u spavaćoj sobi.

Svekrvin jezik

Đavolji bršljan je najbolje držati u dnevnom boravku ili u prostorijama gdje boravi mnogo ljudi, u kancelarijama, odličan je za filtriranje štetnih sastojaka u zraku.

Kolorofit ili zeleni ljiljan je najbolji za uklanjanje formaldehida, kojeg najviše ima u dezinfekcijskim sredstvima i dezodoransima, pa je poželjno ovu biljku, ako ste u mogućnosti, držati u kupatilu.

Brdska palma, također, upija formaldehid, ali je i vrlo dobar ovlaživač vazduha.

Brdska palma

Spatifilum upija toksine iz farbi ili sintetičkih materijala u kući. Neutralizira radijacije elektronskih uređaja, idealno mjesto za nju je pored računara ili TV-a. Također, mnogi je rado stave i u kupatila, jer dobro uklanja plijesan.

Spatifilium

Gerber, ne samo što ima divan cvijet, već i uklanja benzen iz vazduha, koji se koristi kao rastvor za proizvodnju boja, lakova, sredstava za pranje, insekticida. Također, upija ugljendioksid i daje više kisika tokom noći.

Pored ovih biljaka, među najbolje sobno cvijeće zaduženo za čistiji vazduh spada i: krizantema, zmajevac, afrička ljubičica, ciklama, orhideja, aloe vera, fikus, drvo života.

Drvo života

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.