navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stručnjak upozorava

Ovo su rani znakovi demencije na koje biste trebali obratiti pažnju

Demencija je stanje koje se odnosi na grupu poremećaja koji utječu na rad mozga, a postoji mnogo različitih vrsta i uzroka. Obično se povezuje sa starijim osobama, ali može se dijagnosticirati i među mlađima od 65.

Objavljeno: 22.08.2022. u 12:46
get url
text

Prema organizaciji Alzheimer's Research UK, žene imaju značajno veću vjerovatnost da će razviti demenciju od muškaraca. Zapravo, žene starije od 60 godina imaju dvostruko veću vjerovatnost da će razviti Alzheimerovu bolest nego da će oboljeti od raka dojke.

Studije su pokazale da su vježbanje, obavljanje kućanskih poslova i socijalizacija dobri načini za smanjenje rizika od demencije. Luca Rado, stručnjak za kućnu njegu starijih, za The Sun je podijelio 8 ranih znakova demencije koje možete uočiti kod bližnjih.

Kratkotrajno pamćenje

Tipični rani znak demencije je kratkotrajni gubitak pamćenja. Može se dogoditi da zaboravite gdje ste odložili ključeve ili šta ste doručkovali tog jutra. Problem je ako se to ponavlja.

Promjene raspoloženja

Značajna promjena raspoloženja još je jedan rani znak demencije. To je promjena koju oboljeli ne mogu otkriti, ali će je primijetiti članovi porodice.

Gubitak interesa

Opći gubitak interesa za svakodnevne aktivnosti i hobije u kojima ste prije uživali javlja se jer demencija utječe na mišljenje i pamćenje.

Nedostatak fokusa

Osjećaj dezorijentacije još je jedan rani znak demencije. Nedostatak fokusa ponekad može biti znak starenja, ali važno je imati na umu kako to utječe na svakodnevne aktivnosti. Ako se dezorijentiranost javlja često i počinje izazivati ​​nelagodu, to je vjerovatno znak demencije i trebali biste se konsultovari s ljekarom.

Ishitrene odluke

Svi neuobičajeni, nepromišljeni postupci koji nisu karakterni i potencijalni su razlog za zabrinutost tipični su za osobe s demencijom. Loša prosudba također uključuje svijest o prostoru, a time i nespretnost.

Gubitak osjećaja za smjer

Ako voljena osoba iznenada ima problema s poznatim rutama, to bi mogao biti razlog za zabrinutost. Ovo je čest simptom demencije i treba ga pratiti jer može dovesti do toga da se oboljeli izgube.

Zbunjenost

Drugi znak demencije su poteškoće u komuniciranju misli i emocija. Oboljeli od demencije može se zbuniti s formulacijama i imati problema s izražavanjem svog mišljenja, a to se događa jer demencija utječe na komunikaciju i jezik.

Uobičajeni zadaci postaju izazov

Jednostavni i poznati zadaci poput kuhanja čaja ili zaključavanja vrata mogu postati izazov za one koji pate od demencije jer se funkcija mozga i kognitivna aktivnost počnu pogoršavati. To se može dogoditi iznenada ili tokom vremena i dovesti do toga da osoba treba utrošiti puno energije i razmišljanja za obavljanje osnovne rutine.