Zastupnički dom

Parlament FBiH: "Da li je reakcija nakon smrti djevojčice iz Kaknja izostala jer su sudionici članovi stranaka"?

FOTO: Fena

Neshvatljiva je šutnja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nakon tragične smrti dvoipogodišnje djevojčice iz Kaknja i postavlja se pitanje da li je reakcija izostala samo zato što su u pitanju istaknuti članovi nekih političkih stranaka, kazao je danas Adnan Efendić, zastupnik SDA, na sjednici ovog doma.

On je stoga zatražio da nadležna radna tijela Zastupničkog doma Parlamenta FBiH hitno zasjedaju te u proceduru upute zaključke.

VEZANI TEKST - Stotine ljudi klanjale dženazu djevojčici Dženi Gadžun: Maleni tabut od džamije do mezarja nosio otac Muris

- Postavljam pitanje za radna tijela Zastupničkog doma, nadležna za razmatranje tragedije nakon komplikacija poslije operacije djevojčice Džene Gadžun, a to su Komisija za sigurnost, Komisija za zaštitu ljudskih prava, Odbor za zdravstvo i Odbor za rad i socijalnu zaštitu. Zašto nisu razmatrali i poduzeli radnje po događaju koji se desio prilikom operacije koja je rezultirala smrću djevojčice. Događaj se desio na području dva kantona, a u vezi je i s javnim i privatnim sektorom, što dodatno usložnjava situaciju. Radna tijela su morala to razmatrati i zauzeti stav o ovom događaju, po kojem je bh. javnost postavila brojna pitanja, ali nije bilo odgovora – kazao je Efendić.

Pitao je da li je reakcija izostala "samo jer su u pitanju istaknuti članovi nekih političkih stranaka", te da li "trebamo staviti poveze na ruke i oči samo jer su sudionici stranačke kolege".

- Neshvatljiva je šutnja Zatsupničkog doma na ovu temu kada smo znali da je bilo reakcija po nekim drugim temama. Zahtijevam hitne sjednice radnih tijela i da u proceduru upute zaključke koji će biti ohrabrujući za građane i spriječiti ovakve i slične tragedije u budućnosti – dodao je Efendić.

Dvoipogodišnja djevojčica iz Kaknja preminula je 14. novembra nakon komplikacija operacije očnog kapka obavljene u privatnoj ordinaciji u Sarajevu. U rasvjetljavanje slučaja njene smrti uključeni su pripadnici MUP-a KS te Kantonalno tužilaštvo i inspekcija.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga