open-navfaktor-logo
search
Lokalac se bavi državom
Partner za poželjeti: Konakovićeva pjesma na RTRS-u za Dodikove i Čovićeve uši
Elementarno neznanje, ulijetanje po svaku cijenu "lokalnog malog političara" na teren visoke politike, u pojedinim momentima sam sa sobom nije raščistio oko nekih političkih stavova koji ni njemu nisu jasni, gubljenje između desnice i ljevice, etničkog i građanskog, korištenje terminologije koja je svojstvena političarima iz bh. entiteta Republika Srpska, a u skladu sa uputama Memornaduma SANU 2, ukratko je rezime gostovanja predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića na RTRS-u.
08.07.2021. u 15:02
get url
text

Osnovna premisa koje se držao tokom gostovanja kod Mate Đakovića jeste da sve počinje od njega, od Naroda i pravde i "Trojke". Prije toga ničeg i ništa nije bilo, političari Bošnjaci nisu gostovali na RTRS-u, nisu u Banjoj Luci govorili o genocidu, nisu u Banjoj Luci govorili da su bili borci Armije RBiH.... Milorad Dodik je "neshvaćeni umjetnik", koji je uz to državotvoran, sa Draganom Čovićem se mora oštro i sve će se dobiti, a dežurni krivac za sve što je loše je Bakir Izetbegović i SDA.  

U sarajevskoj Općini Centar nikada načelnik nije bio Srbin dok nije došla "Trojka".  

- Ono na šta smo mi ponosni, što je zapravo lekcija cijeloj Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj i svim građanima, jeste koncept "Trojke" da Srđan Mandić može pobijediti u Općini Centar. Uspjeli smo razbiti tu vrstu predrasuda – kazao je on.

Prvo, terminologija "Bosna i Hercegovina i Republika Srpska" je svakodnevna u rječniku Milorada Dodika, Mirka Šarovića..., ili bilo kojeg drugog političara iz RS-a jer na taj način bh. entitet pokušavaju predstaviti državom.

Drugo, Ljubiša Marković, Srbin, bio je načelnik Općine Centar Sarajevo, ali Konaković se drži one da sve od njega i NiP-a počinje. Valjda svi imamo kolektivnu amneziju ili treba da vjerujemo njemu, a ne svojim očima i ušima.  

Potom je izgovorio nešto jako, jako opasno, a to je da je Bosna i Hercegovina SASTAVLJENA OD DVA ENTITETA.

- Generalno greška bošnjačkih političkih elita koje nedolascima bilo gdje u RS zapravo pristaju na koncept da ovo nije jedinstven teritorij BiH, koji istina jeste sastavljen od dva entiteta – izgovorio je Konaković.

To je još jedna od politički opasnih premisa koju svi razbijači države Bosne i Hercegovine pokušavaju ukorijeniti u bh. politički rječnik.

Ustav Bosne i Hercegovine u članu I, stav 3, jasno kaže:

3. Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske (u daljem tekstu entiteti).

Razlika između "se sastoji" i "je sastavljena" ogromna je jer ako je sastavljena, onda je državna Bosna i Hercegovina nastala tek u Dejtonu, što je opet jedna od opasnih političkih premisa kako rukovodstva iz RS-a, tako i onog iz Srbije.

Pohvalio se (mada je nejasno šta je tu za hvalu, valjda je to normalno) da su on i Kojović popili kafu sa Šarovićem i Borenovićem u Parlamentu BiH.

- Na toj kafi smo razgovarali, da prvi put ispušemo taj balon koji su napuhali Dodik i Izetbegović zajedno. Plaćena kampanja Dodika o mirnom razlazu, i izjava Bakirova da će stati na čelo neke vojske, a nikad nije stao niti je bio u nekoj vojsci, stvari su koje su zabrinule čak i intelektualni sloj ljudi koji dobro razumije procese. U tim strahovima mi koji smo bili borci u ratu u BiH znamo šta je rat i činili bismo sve da do njega ne dođe. Brane i ja smo pričali, on je bio borac Vojske RS-a, ja borac Armije RBiH i shvatamo mi te probleme.

Ponekad Dodik šalje i drugačije izjave koje ne prihvata bošnjačka strana, a ja sam jasno čuo da po cijenu RS-a nije za ratove, jer on dobro zna šta znače ratovi u BiH ili bilo gde na svijetu. S druge strane, Izetbegović jeste rekao jednu takvu zapaljivu stvar – rekao je Konaković.

Dakle, opet on i samo on kao maloljetni pripadnik Armije RBiH je sjeo s nekim ko je bio pripadnik Vojske RS-a, i nikada to niko prije njega nije uradio. Ako Izetbegović, kako to pokušava predstaviti Konaković, nije bio u ratu u vojsci i ne zna šta je rat, kako će znati Dodik koji se i u ratu bavio samo politikom, a puške i rova nije vidio? 

Šta je bivši logoraš Sulejman Tihić trebao reći prije 20 i kusur godina kada je sjedio u klupama Narodne skupštine RS-a sa pripadnicima Vojske RS-a i sretao čak i one koji su ga tukli u logorima? Sjedio je i Adil Osmanović sa Draganom Čavićem, također pripadnikom Vojske RS-a, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić svakodnevno sjedi s njima i pregovara i dogovara...

I da se sada ne vraćamo u još dalju prošlost kada je prvi predsjednik RBiH Alija Izetbegović sjedio svugdje i sa zločincem Radovanom Karadžićem i Momčilom Krajišnikom ili u Vijeću ministara Haris Silajdžić sa ratnim zločincem Jadrankom Prlićem.

Svi su oni prije Konakovića gradili i grade ovu državu, ali njegovo, gotovo pa patološko viđenje stvari jeste da do njega niko ništa nije radio na političkom planu.

Za njega je jedina "intrigantna tema" kada je riječ o Izbornom zakonu izbor članova Predsjedništva BiH.

- Nije uredu da Bošnjaci izaberu Hrvatima člana Predsjedništva BiH, a sve drugo što Čović priča je segregacija – rekao je on.

Eto, segregacija nije izbor člana Predsjedništva kakav zagovara Čović. Pa šta je onda? Da li je za njega uredu da Srbi izaberu Bošnjacima i Hrvatima i Ostalima koji žive u bh. entitetu RS člana Predsjedništva BiH? I zna li uopće koliko je glasova Srba dobio recimo Dragan Čović u Federaciji BiH? Da li je to uredu? 

Ovu njegovu izjavu uz kratki komentar osudio je i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović.

- Reče Dino vrlo precizno šta je politika NiP-a. Slučajno ili ne, slažu se sa njim i Dragan i Milorad!

S obzirom na to da se po društvenim mrežama komentariše uveliko Konakovićev sinoćnji intervju, njegove izjave osuđuju i mediji, ali i političari čak i iz "Trojke", oglasio se naravno i on.  

- Telering. Mašinerija već radi, režu dijelove razgovora i prave montaže. Na linku ispod možete pogledati cijeli razgovor. O genocidu, mom ratnom angažmanu, Izbornom zakonu, Narodu i pravdi. Bez cenzure. U Banjoj Luci – napisao je Konaković.

Upravo zato i mi postavljamo link sinoćnjeg intervjua. Svi koji odgledaju, shvatit će o čemu je Konaković zapravo govorio, ali i to da mu niko ne pravi montaže. Sam sebi je on već odavno smontirao. Samo mu to još niko nije javio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.