open-navfaktor-logo
search
Bijes u Pekingu
Pelosi na Tajvanu: Kineske vlasti se nisu bunile kada su na Tajvan dolazili muški zvaničnici
Početak dana u Taipeiu počeo je burnim jutrom diplomatije sa predsjednicom Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi koja je posjetila tajvanski parlament i sastala se s predsjednicom Tsai Ing-wen i zatim odgovarala na pitanja novinara o posjeti koja je izazvala bijes u Pekingu, javlja BBC. 
03.08.2022. u 08:34
get url
text

Pelosi je rekla da je američka podrška Tajvanu "ključna" i da je američka "odlučnost da očuva demokratiju ovdje na Tajvanu (...) i dalje jednako čvrsta."

Tsai joj je dala jedno od najvećih civilnih odličja Tajvana - Orden povoljnih oblaka - kao simbol zahvalnosti za podršku SAD-a. Ona je opisala Pelosi kao "duboko inspirativnu" ličnost koja stoji uz slobodu i prava. U međuvremenu Kina je pojačala svoju ekonomsku osvetu zbog posjete Pelosi najavljujući jutros niz zabrana i sankcija na tajvanski uvoz i kompanije. 

To je uslijedilo nakon jučerašnje vojne reakcije Kine kada je objavila da će održati tri dana vojnih vježbi u morima oko Tajvana počevši od četvrtka. Tajvansko ministarstvo odbrane kaže da je ovo zapravo blokada zračnog i morskog prostora ostrva pošto Kina zahtijeva da strani brodovi ili avioni ne ulaze u njene zone tokom tih vježbi. 

Pelosi će se danas popodne sastati s tajvanskim aktivistima i poslovnim ličnostima prije nego što odleti iz zemlje. Na zajedničkoj konferenciji za novinare održane prije nekoliko sati, Pelosi je umanjila kontroverzu oko svoje posjete Kini i rekla da Peking nije reagirao ni slično kada su drugi američki zakonodavci posjetili Tajvan ranije ove godine.

- Samo se nadam da je zaista jasno da iako je Kina stala na put Tajvanu da učestvuje i ide na određene sastanke, da razumiju da neće stati na put ljudima koji dolaze na Tajvan koji žele pokazati prijateljstvo i podršku - rekla je ona.

- Mislim da su napravili veliku galamu jer sam ja predsjednica Zastupničkog doma, ne znam da li je to razlog ili izgovor. Zato što nisu ništa rekli kada su muški zvaničnici dolazili u posjetu - rekla je Pelosi.

U aprilu je šest najviših američkih zakonodavaca iznenadno posjetilo Tajvan. Međustranačku delegaciju činili su predsjednik Odbora za vanjske poslove Senata, demokrata Bob Menendez i republikanski senator Lindsey Graham.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.