open-navfaktor-logo
search
BiH i vakcine
Pfizer: Da bi vakcine protiv COVID-19 bile isporučene moraju se ispoštovati ovi uvjeti
Dogovor sa COVAX-om nije dio bilateralnog Ugovora između države BiH i Pfizera, za kojeg smo iskazali jasnu namjeru još u jesen prošle godine.
25.02.2021. u 15:40
get url
text

Kazali su to iz američke farmaceutske kompanije Pfizer za N1 i dodali kako će Pfizer i COVAX i dalje sarađivati s Vladom na koracima neophodnim kako bi se omogućilo da se opskrba nastavi što je prije moguće.

- Pfizer se čvrsto zalaže za rad na pravednom i pristupačnom pristupu vakcinama COVID-19 za ljude širom svijeta. Vjerujemo da je ovo kolektivna odgovornost koja poziva na visoko koordinirano i zajedničko djelovanje javnih i privatnih sudionika kako bi se okončala pandemija COVID-19 - rečeno je iz kompanije Pfizer za N1.

Kako su dalje naveli, 29. januara COVAX je poslao početnu raspodjelu doza vakcina Pfizer-BioNTech.

- COVAX je poslao početnu raspodjelu doza vakcine Pfizer-BioNTech za Q1 prema zemljama članicama COVAX-a, na osnovu interesa zemlje za našu vakcinu i COVAX procjene spremnosti zemlje. Ova raspodjela pruža privremene smjernice zemljama i podliježe potvrdi od strane Pfizera nakon završetka procjene u svakoj zemlji. Planom raspodjele doza direktno upravlja COVAX. Kao jedna od prvih kompanija koje su osigurale doze putem ovog novoosnovanog mehanizma, radimo u partnerstvu s COVAX-om (Gavi & UNICEF ili PAHO) kako bismo primijenili ovaj model u praksi. Nakon izvršenih analiza zajedno sa udruženjem COVAX, utvrđeno je da je potrebna dodatna rasprava u zemlji kako bi se razjasnili zahtjevi za opskrbu putem COVAX-a – istakli su iz kompanije Pfizer.

Naglasili su opredijeljenost da sarađuju sa Vladom kako bi se došlo do što brže opskrbe vakcinom.

- Da bi vakcine protiv COVID-19 bile isporučene, zemlje moraju imati dokumentaciju o nacionalnom regulatornom odobrenju vakcina koje je izdala nadležna nacionalna regulatorna agencija (ili dokaz o priznavanju ili oslanjanju na drugu vrstu regulatornog odobrenja, poput WHO EUL), uvoznu dozvolu i potpisane sporazume o odšteti i odgovornosti – kazali su iz kompanije Pfizer.

No, jučer je Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, kazala kako je BiH ispunila sve obaveze shodno zahtjevima COVAX mehanizma.

- U traženom roku je uplaćen je kompletan iznos za naručenih 1.232.000 doza. Za potrebe poštivanja procedure ultra-hladnog lanca u ovom trenutku BiH raspolaže hladnjacima za prihvat više od milion i 100.000 doza Pfizerove vakcine. Svi hladnjaci su kalibrirani i mapirani od akreditiranih laboratorija i samim tim već uveliko spremni za dolazak vakcina - navode iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine (MCPBiH).

Navela je da je spremnost Bosne i Hercegovine za prihvat Pfizer vakcine potvrđena od COVAX-a, UNICEF-a i zadnjim izvještajem Svjetske zdravstvene organizacije, Regionalni ured za Evropu, u kojem nedvosmisleno stoji da je naša zemlja spremna za prihvat kupljene i plaćene količine vakcina Pfizer proizvođača.

U korist tome, dodala je, govori i podatak da je već određena količina prve alokacije za BiH.

Gudeljević je dodala da je BiH naručila, platila i osigurala sve uvjete za prihvat vakcina.

- Svi do sada postavljeni uvjeti su ispunjeni, a pred BiH se postavljaju novi zahtjevi proizvođača vakcine što nas navodi na pomisao da se radi o kupovini vremena usljed nedovoljne proizvodnje na globalnom nivou. Pozivamo COVAX, SZO, UNICEF i proizvođače vakcina da dođu u BiH i lično se ponovo uvjere u spremnost za prihvat bilo koje vakcine, umjesto što se iznova postavljaju dodatni uvjeti koji samo prolongiraju isporuku - navode iz MCPBiH.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH naveli su da se najnovije pismo GAVI sekreterijata odnosi na nove zahtjeve Pfizera u vezi s distribucijom njihove vakcine.

- U pismu se navodi da je proizvođač vakcina Pfizer zatražio dodatne i direktne razgovore sa svim zemljama identificiranim za prijem vakcine u prvom valu, a na temu dodatne kontrole uspostavljenih hladnih lanaca kao i pravno-administrativnih procedura - saopćeno je jučer iz MCPBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.