open-navfaktor-logo
search
Sjevernokorejska vojska
Pjongjang: Agresivne vježbe SAD-a i Južne Koreje su otvoreni provokativni čin
Sjeverna Koreja je u ponedjeljak upozorila na "trajne, odlučne i nadmoćne" vojne mjere kao odgovor na zajedničke vojne vježbe Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Južne Koreje.
07.11.2022. u 09:39
get url
text

Sjevernokorejska vojska je sapćila da je od 2. do 5. novembra izvela četvorodnevne vojne operacije, kako bi "demonstrirala temeljitu i odlučnu volju protiv teške situacije" u regiji.

- Ozbiljna situacija nastala na Korejskom poluostrvu zbog bezobzirnog vojnog ludila SAD-a i Južne Koreje postaje sve nestabilnija - navodi se u saopćenju Korejske narodne armije koju je objavila državna novinska agencija.

Pjongjang je kritikovao nedavne velike šestodnevne zajedničke zračne vježbe SAD-a i Južne Koreje i poručio da su njihove "agresivne vojne vježbe neoprostiva djela koja se ne mogu zanemariti".

- To je, zapravo, otvoreni provokativni čin namjernog zaoštravanja tenzija u regionu, a posebno je opasna ratna vježba vrlo snažnog agresivnog karaktera usmjerena direktno na našu državu - saopćila je vojska.

Tokom četverodnevnih vojnih operacija, Pjongjang je saopćio da je lansirao četiri taktičke balističke rakete u Zapadno more i 23 rakete zemlja-vazduh.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.