open-navfaktor-logo
search
Projekti
Plesna predstava poklon Sarajlijama: "Svi marš na ples" 6. aprila u Pozorištu mladih
Povodom obilježavanja 6. aprila, Dana Grada Sarajeva, u sklopu manifestacije koja će biti upriličena u Pozorištu mladih Sarajevo, odigrat će se plesna predstava "Svi marš na ples" u 16 sati.
29.03.2022. u 14:41
get url
text

- Velika nam je čast da na proslavi Dana Grada Sarajeva našim građanima poklonimo ovu izvrsnu plesnu predstavu. Udruženje "Živimo Balet" aktivno se bavi promocijom plesnog pokreta, novih pozorišnih tendencija i edukacijom publike. Pored toga, izvršni je producent plesne platforme Balkan Dance Project za produkcije na teritoriji Bosne i Hercegovine. Predstava je realizovana u koprodukciji sa Festivalom Velenje, Gradom Celje i Kirov Dance Company - istakli su iz udruženja "Živimo Balet". 

Balkan Dance Project je međunarodna plesna platforma koja okuplja mlade, uspešne i perspektivne koreografe, plesače i stvaraoce sa Zapadnog Balkana u namjeri da ojača, spoji i poveže plesnu scenu regiona. Ova platforma povezuje zemlje sa jedinstvenim kulturnim identitetom i prenosi njihove ideje kroz univerzalni jezik plesa, muzike i pozorišta.

Plesna predstava "Svi marš na ples" uvodi nas u eklektični izmaštani svijet u kojem pjesme kultnog benda Bijelo Dugme postaju osnova za pričanje priče o jednom vremenu i jednoj generaciji.

- Kako je tema većine pjesama Bijelog Dugmeta ljubav, tako ne možemo pobjeći od činjenice da će okosnica ove predstave biti upravo ljubav i ljubavni odnosi, od onih za kojim se žudi do onih koji se žive i onih koji su na izdisaju ili pripadaju nostalgičnoj refleksiji njihovih junaka. Dramaturgiju predstave čini Goran Golovko, pozorišni reditelj. Koreografiju potpisuje najistaknutiji makedonski koreograf Igor Kirov, dobitnik mnogih međunarodnih nagrada i priznanja u oblasti koreografije. Kostimograf predstave Amela Radan. U predstavi učestvuje bosansko-hercegovački glumac Emir Fejzić, kao i profesionalni plesači iz BiH (Zulejha Kečo, Branko Mitrović, Teodora Radivojević, Ana Kuzmanović), Srbije (Dejan Bošković, Jakša Filipovac), Hrvatske (Endi Schroetter) i Slovenije (Mojca Majcen).

Energija izvođača, kao i njihova predanost modernom baletu, uz muziku Gorana Bregovića i maštovitu koreografiju, garant su svježeg i inovativnog teatarskog iskustva. Izvršni producent predstave je Nataša Hajdarević ispred Udruženja "Živimo balet" iz Sarajeva - istakli su u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.