open-navfaktor-logo
search
Lokalitet Drozgometva
Po nalogu Tužilaštva BiH: U okolini Hadžića ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe
Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na lokalitetu Drozgometva, u općini Hadžići, završen je proces ekshumacije, prilikom kojeg su pronađeni nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe.
28.06.2021. u 16:35
get url
text

Iz Tužilaštva BiH navode da je ekshumacija provedena nakon što su u naseljenom mjestu, prilikom prokopavanja lokalnog puta, primijećeni posmrtni ostaci, nakon čega je lokacija osigurana do početka ekshumacije.

Pronađeni posmrtni ostaci bit će prebačeni u Gradsko groblje Miljevići u Istočnom Sarajevu, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska obrada, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtve.

Aktivnosti na terenu je nadgledao i vršio koordinaciju istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a u procesu ekshumacije posmrtnih ostataka učestvovali su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, Zavoda za sudsku medicinu RS, Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP), vještak sudsko-medicinske struke, policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti u procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.