open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Počelo Evropsko prvenstvo u taekwondou, Srbija najbolja u ukupnom poretku
Evropsko taekwondo prvenstvo za seniore u olimpijskim kategorijama, koje se po prvi put održava u Bosni i Hercegovini, zvanično je počelo danas.
10.12.2020. u 22:38
get url
text

Na rasporedu su bile borbe seniora, a učestvovalo je 95 takmičara. Zlatnu medalju u kategoriji do 58 kilograma osvojio je predstavnik Francuske Cyrian Ravet, drugoplasirani je bio predstavnik Srbije Novak Stanić, dok su bronzane medalje osvojili Jack Woolley iz Irske, te Stepan Dimitrov iz Moldavije.

U kategoriji do 68 kilograma zlatni je bio predstavnik Velike Britanije Bradly Sinden, srebrenu medalju je osvojio Nimrod Krivishkiy iz Izraela, dok su bronzani bili Marcos Caballero iz Španije, te Dylan Chellamootoo iz Francuska.

Predstavnik Portugala Julio Ferreira bio je zlatni u kategoriji do 80 kilograma, srebreni je bio Jon Cintado iz Španije, dok su bronzani bili Toni Kanaet i Marko Golubić iz Hrvatske.

U najvećoj kategoriji, 80 kilograma, najbolji je bio predstavnik Srbije Mehdi Khodabakhshi, drugoplasirani je bio Dejan Georgievski iz Makedonije, a bronzani su bili Daniel Ros iz Španije, te Vladyslav Bondar iz Ukrajine.

Najbolja u ukupnom plasmanu seniora bila je reprezentacija Srbije, drugoplasirana je bila Francuska , dok je treća bila Velika Britanija.

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine danas predstavljalo je šest takmičara, a najbolje se pokazao Nedžad Husić koji je ostvario dvije pobjede nad predstavnicima Bugarske i Crne Gore.  U trećoj borbi, koja je trebala biti za medalju, doživio je poraz od predstavnika Velike Britanije. Drugi bh. takmičar koji je ostvario pobjedu je Dinko Šegedin koji je pobjedio reprezentativca Srbije, nakon čega je poražen u meču protiv makedonskog predstavnika.

Svoje nastupe ranije su završili Sadmir Habibović koji je izgubio od predstavnika Gruzije, Ibrahim Đonko koji je poražen od predstavnika Francuske, Jusuf-ali Rašidagić porazom od reprezentativca Austrije, te Erol Nući koji je izgubio od predstavnika Poljske.

Svečani dio programa održan je pred limitiranim brojem zvanica, a prvenstvo je zvanično otvorila Anđa Kalem-Perić, pomoćnica ministrice civilnih poslova BiH u sektoru za sport, saopćeno je iz Taekwondo saveza BiH.

Prisutni su bili i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez, ambasador Južne Koreje za region Kim Dong-chan, koji je ovom prilikom uručio donaciju opreme Taekwondo savezu BiH, zatim predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Marijan Kvesić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, te predstavnici Evropske Taekwondo Federacije Ali Sagarkaya, Ioannis Mouroutsos i Chakir Chelbat. 

Drugog dana prvenstva na programu su borbe seniorki.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.