open-navfaktor-logo
search
Borba koj traje
Početak izraelske okupacije: Palestinci obilježavaju godišnjicu Nakbe
Palestinci su u nedjelju organizovali skup u Pojasu Gaze u znak sjećanja na dan Nakbe, kojim se prisjećaju uspostavljanja države Izrael u historijskom teritoriju Palestine, javlja Anadolu Agency (AA).
15.05.2022. u 16:47
get url
text

Palestinci danas obilježavaju godišnjicu Nakbe, Dan velike katastrofe koji simbolizira stradanja i progone palestinskog naroda od osnivanja izraelske države na palestinskoj zemlji.

Dan Nakbe se obilježava 15. maja svake godine, i tada se Palestinci prisjećaju prisilnog protjerivanja blizu 800.000 Palestinaca iz njihovih domova 1948. godine od strane cionističkih bandi sa historijskog teritorija Palestine.

Tokom skupa u nedjelju demonstranti su nosili balone na kojima su se nalazili nazivi gradova koje je Izrael okupirao 1948. godine.

- Naš povratak je neizbježan i Al-Quds je vječna prijestolnica Palestine - pisalo je na transparentima koje su nosili demonstranti koji su također držali i palestinske zastave.

"Palestinski teritorij će ostati poprište otvorenog sukoba s neprijateljem do konačnog oslobođenja", rekao je na skupu Louay al-Qaryuti, vodeći član Narodnog fronta za oslobođenje Palestine.

Palestinski pokret Hamas je objavio da je pružanje otpora ključ za ponovno stjecanje prava Palestinaca.

- Okupacija nema legitimitet ili suverenitet ni na jednom pedlju historijske Palestine - poručili su iz Hamasa.

Optužili su Sjedinjene Američke Države i zapadne sile "za kontinuitet palestinske Nakbe zbog njihove pristranosti prema izraelskoj okupaciji i vođenja politike dvostrukih standarda u vezi sa palestinskim pitanjem".

Grupa Islamski džihad je u međuvremenu pozvala na promovisanje međupalestinskog jedinstva "kako bi se suprotstavili cionističkom neprijatelju".

Dan Nakbe se obilježava u momentu dok tenzije rastu na palestinskim teritorijama od prošlog mjeseca usred ponovljenih izraelskih kampanja hapšenja na okupiranoj Zapadnoj obali i upada jevrejskih doseljenika u džamiju Al-Aksa u istočnom Jerusalemu.

Obilježava se i nekoliko dana nakon što je novinarka Al Jazeere Shireen Abu Akleh ubijena dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj akciji u gradu Jenin na Zapadnoj obali. Palestinski zvaničnici i njen poslodavac Al Jazeera navode da su je ubile izraelske snage.

Dan nakon što je 1948. godine proglašena nezavisnost Izraela na okupiranoj teritoriji Palestine, 15. maj, Palestinci obilježavaju kao Nakbu, početak katastrofe koju taj narod i dalje proživljava pred agresivnom i okupatorskom politikom Izraela.

U proteklih više od sedam decenija Izrael je okupirao više od 85 posto od ukupno 27.000 kvadratnih kilometara palestinske teritorije, a izraelske vlasti nastavljaju sa izgradnjom ilegalnih jevrejskih naselja na području Istočnog Jerusalema i Zapadne obale koji su okupirani 1967. godine.

Termin Nakbe koristi se za dan kada je osnovan Izrael i počeo progon Palestinaca, a prvi ga je upotrijebio sirijski historičar Konstantin Zurayk u knjizi "Šta znači Nakbe".

Na današnji dan Palestinci širom svijeta organiziraju proteste protiv izraelske okupatorske politike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.