open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Podrška ideji: Generacija maturanata će defilovati od Vijećnice do Zetre
Način organizacije promocije maturanata cijele generacije s područja Kantona Sarajevo bio je povod današnje posjete učenica Treće gimnazije i članica sekcije CIVITAS Martine Kostić i Amne Hodžić te profesora Građanskog obrazovanja i demokratije Sejada Šenderovića predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo Mirzi Čeliku.
18.02.2020. u 15:07
get url
text

Tokom sastanka istaknuto je kako bi dvorana u Zetri bila najbolji prostor za održavanje manifestacije, jer je planirano da učestvuje oko 3.500 maturanata. Pored prostora, bilo bi neophodno osigurati i rasvjetu, kao i druge neophodne prateće detalje.

Na taj način ne bi bilo potrebe da svaka škola pojedinačno organizuje mature. Uključen bi bio i defile koji bi krenuo od Vijećnice.

- Za nas je ovo odlična ideja, jer ne samo da bismo budućim generacijama ostavili  značajan projekt, nego bi pokazali kako među nama učenicima nikada nije postojao 'jaz' bez obzira koju srednju školu pohađamo. Mi smo svi jednaki – poručile su učenice, te dodale kako bi bilo lijepo da Sarajevo kao glavni grad ima događaj na kojem bi se okupili svi maturanti.

Predsjedavajući Čelik je istakao da će podržati tu ideju, zajedno sa zastupnicima u Skupštini, te kako je potrebno da nosioc projekta bude Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade u koordinaciji sa Ministarstvom privrede.

- Ovaj datum je potrebno uvrstiti u kalendar važnih događaja kako bi i naredne generacije nastavile da ga obilježavaju, jer su mladi naša budućnost, bez koje nema napretka društva - potcrtao je predsjedavajući Čelik.

Inače, Treća gimnazija je poznata po brojnim projektima, a u posljednjem su dali  doprinos rješavanju problema nestajanja šuma i viška stakleničkih gasova. Učinili su to na primjeru komunalnih računa. Osmislili su novi model računa koji bi pri štampanju drastično umanjio upotrebu papira, saopćeno je iz Press službe KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.