open-navfaktor-logo
search
Dan visokih zvanica
Pokazna vježba u Butmiru u sklopu EUFOR-ovog "Brzog odgovora 2021"
Na Dan visokih zvanica u sklopu vježbe EUFOR-a "Brzi odgovor 2021" održana je metodsko-pokazna vježba u bazi Butmir kod Sarajeva.
01.10.2021. u 14:54
get url
text

Događaju su prisustovali predstavnici državnih institucija i ambasada, a metodsko-pokaznom vježbom su demonstrirane sposobnosti EUFOR-a na kopnu i u zraku. Održan je i tehničko-taktički zbor vozila i opreme Višenacionalnog bataljona.

{$galerijaFotografija}

Zamjenik generalnog sekretara evropskih službi za vanjsko djelovanje za zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku i odgovor na krize Charles Fries je istakao da je počašćen prvom posjetom bazi u Butmiru. Dodao je da je u Sarajevo stigao kako bi prenio važne poruke visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Josepa Borrella.

- Prva poruka je pohvala za operaciju ALTHEA i njeno rukovodstvo i trupe. Prošlo je više od 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu, a EUFOR ALTHEA preuzeo je ovu misiju od NATO-a 2004. godine. Danas je to najduža vojna operacija pod okriljem zajedničke sigurnosne i odbrambene politike Evropske unije. Ovo je jedina kopnena operacija Evropske unije koja ima izvršni mandat. Ona je jedinstvena jer se zasniva na saradnji sa NATO-om pod odredbama aranžmana Berlin+. Ona u tom smislu predstavlja priču o uspjehu saradnje između EU-a i NATO-a - kazao je Fries.

Podrška Deminerskom bataljonu OSBiH

Ukazujući na važnu misiju i efikasnost ALTHEA operacije, Fries je kazao da je zahvalan i partnerskim zemljama koje nisu članice Evropske unije, a koje dugoročno doprinose operaciji, u prvom redu Turskoj te Švicarskoj, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji i Čileu.

Ukazujući na uspješnu transformaciju BiH iz zemlje koja prima sigurnosnu podršku do zemlje koja pruža tu podršku u svijetu, Fries je kazao da se operacija nastavlja i da će EU naredne godine dodatno podržati Deminerski bataljon Oružanih snaga BiH.

- Kao što možete vidjeti, mi Oružane snage BiH posmatramo kao istinsku partnersku organizaciju. Ranije ove godine članice Evropske unije su razmotrile budućnost misije EUFOR ALTHEA i složile su se da je važna uloga EUFOR-a u BiH još uvijek potrebna i potvrdila je sve trenutne zadatke. Mi smo ovdje da bismo ostali i možete računati na nas, a sada se unaprijed radujemo obnovi mandata misije i u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u novembru - kazao je Fries.

On je dodao da je još jedna poruka koju donosi iz Brisela u Sarajevo ustvari poruka angažmana i solidarnosti sa BiH te dodao da je Evropska unija tu da pomogne. Naglasio je neophodnost procesa reformi u BiH i jačanja povjerenja u njene institucija.

Ambasador Evropske unije u BiH Johann Sattler je istakao da je jučer bio u delegaciji predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, koja je poslala jasnu poruku da BiH i Zapadni Balkan imaju budućnost u Evropskoj uniji i da više nije pitanje hoće li, nego kada će BiH postati članica Evropske unije.

- Važna poruka koju je donijela je da nam lokalni političari moraju pomoći, jer je i ovdje, kao i za tango, potrebno dvoje. Ostalo je puno važnog posla koji treba obaviti. Oni se moraju vratiti dijalogu, kompromisu i rješavanju životnih i najvažnijih pitanja kao što je pitanje ustavne reforme, ekonomske reforme, problemi u zdravstvu i drugim oblastima - kazao je Sattler.

On je također kazao da Evropska unija nastavlja ulagati u oblast sigurnosti u BiH te poručio da će EU učiniti sve da EUFOR-ova misija bude uspješna i ostvari ciljeve u budućnosti.

Operativni komandant EUFOR-a general-pukovnik Brice Houdet je naglasio da je mir neprocjenjivo bogatstvo. Dodao je kako je kao je kao mladi oficir 1993. godine bio u BiH i vidio zemlju u ruševinama i stanovništvo koje je prolazilo kroz ratne grozote.

- Danas, 25 godina kasnije, sam ponovo tu i vidim zemlju da je živa, ljude, a posebno mlade da su na ulicama i da uživaju na suncu i u barovima, vjerujte mi, to je veliko čudo i napredak - kazao je Houdet.

Provjera sposobnosti EUFOR-a

On je kazao da je mir posao kojim se bavi on i EUFOR koji je tu već 17 godina i koji ostaje na tom putu izgradnje sigurnosti i stabilnosti u BiH.

EUFOR godišnju vježbu održava od 26. septembra do 1. oktobra, a ovom vježbom provjerava se sposobnost EUFOR-a da izvrši pozivanje i raspoređivanje rezervnih snaga koje se nalaze izvan BiH, a koje zemlje učesnice drže na visokom nivou pripravnosti.

Riječ je o vježbi koja je najavljena kao najveća i najambicioznija od svih EUFOR-ovih vježbi koje se održavaju ove godine, a aktivnosti obuke izvođene su na više područja diljem Bosne i Hercegovine.

Vježba je ponovo okupila bh. agencije za provođenje zakona, Oružane snage BiH i EUFOR s ciljem provjere planova za vanredne situacije, kao i sposobnosti.

Tokom vježbe izvršena je provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da li je intenzivni program integracije obavljen u bazi Butmir bio uspješan.

Pokazna vježba Brzi odgovor - 1. 10. 2021.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.