open-navfaktor-logo
search
Gradonačelnica Sarajeva
Pola godine "susramlja" sa Benjaminom Karić: Od populizma do oprosta zločincima koji oprost ne traže
Prošlo je pola godine otkako je za gradonačelnicu Sarajeva izabrana Benjamina Karić. Od aprila kada je sjela u ovu fotelju, Karić ne bilježi rezultate niti realizacije projekta vrijedne spomena. Gradonačelničku poziciju ponovo vraća u tek reprezentativne okvire, ali nanosi i štetu Sarajevu. Neki njeni stavovi i postupci ne odražavaju većinsko mišljenje i stavove građana ovog grada, zato i izazivaju burne reakcije. 
30.08.2021. u 15:49
get url
text

VEZANI TEKST - Sto dana prodaje "passata": Hoće li gradonačelnici Sarajeva proći mandat dok proda službeni auto?
 

Gradonačelnica je mandat počela najavom velikih projekata, predstavivši se kao narodu pristupačna osoba koja bježi od luksuza. Tako je prvi potez gradonačelnice, konkretnije najava prvog poteza, bila prodaja službenog luksuznog automobila marke "passat", istakavši kako to smatra bespotrebnim luksuzom. Ovakav njen potez naišao je na podršku i na pozitivne reakcije građana. Međutim, gradonačelnici je trebalo čak tri mjeseca da krene u proces prodaje "passata", kojeg na kraju uopće nije ni prodala s obzirom na to da za ovaj automobil nije stigla čak niti jedna ponuda. Dakle, gradonačelnica i saradnici, savjetnici, spremni su na populizam, samo što nisu sposobni čak ni automobil prodati. 

Gradonačelnici nisu mrska ni putovanja. I nisu ona sama po sebi problem, samo da još Sarajevo ima kakve koristi od njih. Karić, dakle, ne odolijeva službenim putovanjima u pratnji svoje brojne delegacije, čiji su dio nekad i dogradonačelnici Anja Margetić i Haris Bašić. Osim njih, na službena putovanja gradonačelnica nerijetko vodi i direktora Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenana Magodu.

Osim Praga i Istanbula, brojna delegacija Sarajeva zaputila se krajem juna u Banju Luku kada se Karić odlučila odazvati pozivu gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića. Putovanje je bilo kratko i slatko. Za gradonačelnicu. Za veći dio Sarajeva gorak okus i, kako bi to rekao premijer KS Edin Forto - susramlje. 

S obzirom na to da je njihov susret protekao uz zagrljaje i tople riječi, Karić se nadala kako će Stanivuković prekinuti tradiciju izbjegavanja glavnog grada BiH, te da će priuštiti uzajamnu posjetu. Lakovjerna gradonačelnica je ubrzo shvatila s kim je tikve sadila, a javnost je bila šokirana da to nije i ranije znala i imala u vidu prije nego se odlučila na banjalučku avanturu i blamažu.

Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo je zakon o zabrani negiranja genocida koji se, sasvim logično uzevši u obzir njegove ranije izjave koje je Karić (ne)namjerno zanemarila, nije svidio mlađahnom gradonačelniku Banje Luke. Stanivuković je Inzkov zakon nazvao "strahovito loš i kukavički" te pridodao koješta još.

Karić je, kako je to ona tada tvrdila, ostala razočarana i potresena Stanivukovićevim izjavama. Građani Sarajeva ostali su razočarani i potreseni razmišljanjima i javnim istupima gradonačelnice, budući da su baš svi ranije znali da Stanivuković dlaku ne mijenja. Mlada nada nacionalističe političke scene u entitetu RS svoje stavove jasno i nedvosmisleno iznosi godinama, pa i po pitanju genocida i osuđenih ratnih zločinaca. To što je Karić smatrala da će topli osmijeh i zagrljaj smekšati srce negatora genocida, promijeniti njegov narativ, politički kurs ili šta god da je mislila, isključivo je njen politički promašaj i lična bedastoća počinjena u želji da pokaže kako "neki novi klinci" donose promjene. 

Karić se voli okititi i tuđim perjem. Kada je KK Bosna izdala saopćenje u kojem su naveli da Karić nikada nije došla u obećanu posjetu ovom klubu, iz PR službe gradonačelnice Karić odgovorili su kako su iz budžeta Sarajeva izdvojena sredstva za pomoć košarkašima Bosne, koja su im i uplaćena. No, to je očito dodatno "razljutilo" ljude iz KK Bosne koji su demantovali gradonačelnicu, objavivši kako je Ugovor o realizaciji odobrenih sredstava iz budžeta Grada Sarajeva za 2021. godinu potpisao bivši gradonačelnik Adbulah Skaka.

VEZANI TEKST - Svijet počinje od mene: Sve "historijske", ali neuzvraćene posjete sarajevskim vlastima
 

Iako je Sarajevo od davnina poznato kao multietnički, multikulturalni i multireligijski centar Evrope, gradonačelnica je u jednom intervjuu za hrvatski mediji osjetila potrebu da se pravda kako Sarajevo nije muslimanski grad, te je pozvala sve one koji imaju takve predrasude da budu njeni gosti, a ona je obećala da će im cijeli dan biti turistički vodič.

Iako obnaša, može se reći, tek reprezentativnu funkciju, Karić se ponekad zna staviti i ulogu visokog državnika, pa je tako sebi dala za pravo da u goste poziva predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, koji je u julu ove godine prilikom službene posjete Bosni i Hercegovini namjenski zaobišao glavni grad i sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.

Karić je sredinom augusta u posjetu primila i kontroverznog njemačkog političara Tobiasa Pflügera čime se nezaobilazno pohvalila na društvenim mrežama, neznajući da se radi o kontroverznom političaru koji zagovara krajnje kritičan odnos prema NATO-u i euroatlantskim integracijama. Riječ je o čovjeku koji je, između ostalog, autor publikacije pod nazivom "Politika crveno-zelene vlade u pitanjima sigurnosti i sprečavanja sukoba" u kojoj iznosi stav da je NATO "odlučio da započne rat protiv Jugoslavije". Pflüger dolazi iz parije Die Linke, čiji pojedni članovi negiraju i genocid u Srebrenici. Karić, pretpostavimo, nije znala s kim se sastaje, što ne umanjuju njenu odgovornost, niti joj to može biti opravdanje. 

VEZANI TEKST - Kako nazvati UZP i genocid ili šta Kojoviću znači "minimalni zajednički imenitelj" o ratu?

Najnovija izjava gradonačelnice izazvala je burne reakcije među građanima Sarajeva i to na godišnjicu drugog maskara na Markalama prilikom ceremonije odavanja počasti za 43 ubijena sugrađanina. Karić je poručila sa tog mjesta "da opraštamo i želimo oprostiti, ali da nećemo nikada zaboraviti". Kome gradonačelnica kani oprostiti, nije poznato, s obzirom na to da za masakr na Markalama niko nikad oprost i nije tražio?! I u čije ime gradonačelnica oprašta kada govori u množini - mi.

Naprotiv, umjesto oprosta, sa druge strane često se mogu čuti teze kako su Sarajlije, uglavnom Bošnjaci, sami sebe granatirali ili da se masakr na Markalama uopće nije ni dogodio. Mnogi su mišljenja da je gradonačelnica ovom izjavom uvrijedila žrtve Markala, te da duguje izvinjenje porodicama žrtava. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.