open-navfaktor-logo
search
Testni let
Ponovo eksplodirao prototip rakete SpaceX, ovaj put nakon slijetanja
Prototip rakete SpaceX, poznat kao SN10, poletio je iznad južnog Teksasa tokom testnog leta u srijedu.
04.03.2021. u 09:10
get url
text
Prototip rakete SpaceX
Prototip rakete SpaceX

Popeo se šest kilometara, potom se po prvi put uspješno spustio, za razliku od prethodnih pokušaja, ali je tri minute nakon slijetanja eksplodirao.

- Uspješno smo dodirnuli sletnu podlogu - rekao je inženjer SpaceX-a John Insprucker tokom livestream događaja.

No, bilo je nejasno zbog čega je raketa eksplodirala nakon slijetanja, a prijenos SpaceX uživo prekinut je prije požara.

Insprucker je dodao da SpaceX već ima nekoliko drugih prototipa u proizvodnji, a sljedeći, SN11, bit će spreman za novi probni let u bliskoj budućnosti, piše CNN.

Prethodno je jučer pokušaj lansiranja otkazan poslije paljenja motora. Izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk pojasnio je da je to učinjeno zbog pogrešnih postavki za povećavanje snage motora.

Insprucker je istakao da je primarni cilj testa prikupiti podatke o tome kako će klapne vozila kontrolirati prototip Starship-a dok se spušta natrag na Zemlju.

SpaceX namjerava koristiti Starship u razne svrhe u misijama na Mars i predviđeno je da ponese do 100 ljudi. Starship je još uvijek u ranoj fazi razvoja. Prototip u punoj veličini tek treba biti izgrađen. Musk je ranije izjavio da očekuje da će Starship obavljati redovne letove do 2023. godine, a nada se da će vozilo doseći orbitu do kraja ove godine. Nije jasno hoće li SpaceX ispoštovati taj rok. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.